Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Ruski stručnjak za Balkan: “Rat u Ukrajini stavio Vučića i Dodika na muke”

Poslije naglog zaoštravanja situacije u Ukrajini region mora da se opredijeli, želio on to ili ne želio.

Znači, svaka država pojedinačno, kaže u razgovoru za Danas Genadij Sisojev, ruski novinar i odličan poznavalac prilika na Balkanu.

Što se tiče Crne Gore, dodaje, ona se makar u ustima svog predsjednika Mila Đukanovića opredijelila.

Ključna reakcija

“On je odmah osudio vojnu operaciju i upad ruskih trupa i u potpunosti podržao Ukrajinu”.

Ključna reakcija koja se sada očekuje jeste reakcija Srbije i Bosne i Hercegovine. Posebno Srbije, ističe Sisojev.

“Mislim da će predsjednik Srbije sada biti na velikim mukama, on mora da se opredijeli jer više ne može da koristi nekakave okrugle rečenice jer one neće zadovoljiti ni Zapad ni Rusiju.

Ako ne osudi poteze Rusije onda rizikuje da pokvari skroz odnose sa Evropskom unijom, ako na neki način djelimično osudi, čak i da ne podrži poteze Rusije on će imati probleme sa Ruskom Federacijom, koja smatra Srbiju i predsjednika Vučića kao svog strateškog partnera”.

U regionu će, naglašava, najviše na mukama biti Srbija. Zato što sada mora da se opredijeli. Šta je sa Bosnom I Hercegovinom?

Sisojev: Moraju zauzeti strane

“BiH kao i Srbija će takođe biti na mukama. Ne zbog izjašnjavanja koje je tamo manje više jasno nego što će to još više produbiti jaz između političkih snaga u BiH. Dio Predsjedništva BiH osuđuje rusku invaziju i stat će čvrsto uz taj stav. Pitanje je kakvu će poziciju zauzeti Dodik.

Manji rizik

On će biti na istim mukama kao i Vučić, možda na manjim pošto njegova uloga nije toliko velika i rizik po njega je mnogo manji nego po Vučića. On je ionako na crnoj listi EU i SAD i njegov rizik je mnogo manji”.

Najavljeno je da NATO šalje dodatne trupe u BiH.

“Što se tiče eventualnog pojačanja prisustva snaga NATO u BiH to ne može nekako bitnije da utiče na situaciju tamo, to je otprilike slično kao što NATO šalje par stotina ili hiljada vojnika recimo u zemlje Baltika, Poljsku.

Dakle, to je otprilike više simboličan gest nego gest koji može realno da promeni neku vojno-političku situaciju u tim zemljama”, rekao je Sisojev.

Raport.ba