Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Scholz po dolasku u Kijev: Podrška Ukrajini će se nastaviti koliko to bude potrebno

Njemački kancelar Olaf Scholz, francuski predsjednik Emmanuel Macron i talijanski premijer Mario Draghi stigli su u četvrtak u Kijev, saopćila je francuska predsjednička palača.

Scholz je po dolasku rekao da trojica čelnika žele “pokazati svoju podršku Ukrajini i građanima Ukrajine”.

– Ali ne želimo samo pokazati solidarnost, želimo također pokazati da će se pomoć koju pružamo, finansijska, humanitarna kao i ona u oružju, nastaviti. Ona će se nastaviti koliko god bude potrebno – rekao je njemački kancelar.

Evropski trio je noćnim vozom krenuo iz Poljske za Kijev. Očekuje se da će se sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, javlja Deutsche Welle.

Ovo je prvi put da ova tri čelnika putuju u Kijev od početka rata u Ukrajini.

Francuski stav

Francuska želi vojnu pobjedu Ukrajine protiv Rusije koja bi dovela do ponovnog uspostavljanja teritorijalnog integriteta ove zemlje, uključujući Krim koji je Rusija zauzela 2014. godine, rekao je danas francuski diplomatski izvor.

Izvor je dodao da je na ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da definira šta bi mogla biti vojna pobjeda, prenosi Reuters.

Vijest Scholz po dolasku u Kijev: Podrška Ukrajini će se nastaviti koliko to bude potrebno se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus