Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Seksizam, govor mržnje i mizoginija najprisutniji u medijima zapadnog Balkana

Prema rezultatima monitoringa medija na zapadnom Balkanu seksizam, mizoginija, govor mržnje prema ženama i LGBT+ zajednici, kao i govor mržnje na osnovu etničke pripadnosti najprisutniji su u zapadno-balkanskim medijima i nešto što je zajedničko cijeloj regiji.

Rezultati monitoringa predstavljeni su na regionalnoj konferenciji “Where have diverse voices gone” u Beogradu i prate problematične trendove u izvještavanju o društvenoj različitosti.

“Govor mržnje po rodnoj liniji uglavnom se javlja u obliku narativa koji okrivljuju žrtvu za nasilje, nastavljanja tradicije da žene trebaju posjedovati čednost, kao i objektivizacije žena radi zabave”, rekla je Kristina Lani iz Albanskog instituta za medije na konferenciji, prenosi agencija Beta.

Željana Kandić iz Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore istaknula je kako su u toj zemlji najčešće mete govora mržnje žene koje se bave javnim poslom.

“Najčešće su targetirane žene koje se bave javnim poslom, tj. političarke, novinarke, predstavnice NVO sektora. U posljednjih nekoliko godina, primjetni su različiti primjeri mizoginije od uvredljivih komentara, preko karikatura na kojima su žene prikazane nage i u podčinjenom položaju, pa sve do prijetnji smrću”, rekla je ona.

Ivana Jovanović iz Instituta za medije i različitosti – zapadni Balkan rekla je kako situacija nije bolja ni u Srbiji.

Po njezinim riječima, rezultati pokazuju da su žene najizloženije govoru mržnje.

“Određeni tabloidi, kao i televizije s nacionalnom frekvencijom, šire narative koji krivnju prebacuju na žrtvu koja je prijavila (seksualno) nasilje, ali i teorije zavjere kako optužnice za silovanje i seksualno uznemiravanje ‘predstavljaju napad na Srbiju’ i tako sudjeluju u sekundarnoj viktimizaciji žrtava”, naglasila je ona.

Ono što je također zajedničko za sva zapadno-balkanska društva jest odsustvo Roma iz medija.

“O Romima se izvještava samo povodom Svjetskog dana Roma ili u crnoj kronici i sličnom negativnom kontekstu”, rečeno je na konferenciji.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1628534950941-0’); });

Vijest Seksizam, govor mržnje i mizoginija najprisutniji u medijima zapadnog Balkana se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus