Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Skupština dioničara tvrdi da je imenovan novi NO Bosnalijeka. Iz Bosnalijeka kažu da nije

Za danas je bila najavljena sjednica Skupštine dioničara kompanije Bosnalijek, a njeno održavanje dovelo je do oprečnih informacija.

Naime, Fena je danas prenijela vijest da je sjednica održana uprkos tome što predstavnici dioničara nisu mogli ući u preduzeće.

Na toj sjednici imenovan je novi Nadzorni odbor kompanije u sastavu: Madžid Avdagić, Nina Bijedić Mujanović, Vedran Eterović, Mehmed Kadušić i Rijad Hasić.

Vedran Eterović, advokat iz Sarajeva i jedan od predstavnika dioničara rekao je novinarima da je na predloženom dnevnom redu smjena Nadzornog odbora, zbog čega taj Odbor i pokušava da spriječi održavanje skupštine.

Istakao je da okupljeni predstavljaju nešto više od 44 posto kapitala Bosnalijeka, što je bio dovoljan kvorum za održavanje skupštine.

Međutim, iz Bosnalijeka kažu da Skupština nije mogla biti održana jer nije bilo uvjeta.

“Ponovljena vanredna Skupština dioničara Bosnalijek d.d. Sarajevo, koja je bila zakazana za danas 10. 03. 2022. godine sa početkom u 11 sati, otkazana je usljed tehničke nemogućnosti njenog održavanja.

Naime, Bosnalijek d.d. je dana 08. 03. 2022. godine zaprimio naredbu Tužilaštva BiH u kojoj se zahtijeva da se dostavi sva dokumentacija vezana za održavanje Skupštine i to za prvih deset dioničara (prijave, punomoći i ostala prateća dokumentacija neophodna za učešće na Skupštini) najkasnije do 09. 03. 2022. godine do kraja radnog dana, a koja je u skladu sa naredbom Tužilaštva i dostavljena od strane Društva.

Uzimajući u obzir da je za neometan i zakonit rad Skupštine neophodna navedena dokumentacija, prije svega radi utvrđivanja kvoruma prisutnosti dioničara te utvrđivanja valjanosti pristiglih prijava i punomoći, Nadzorni odbor je dao saglasnost za otkazivanje Skupštine o čemu su dioničari, njihovi punomoćnici i javnost obaviješteni putem sredstava javnog informisanja.

Sve informacije koje su se u pojedinim medijima pojavile o navodnim odlukama Skupštine dioničara su netačne jer je sjednica Skupštine otkazana”, naveli su iz Bosnalijeka.

Raport.ba