Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Tegeltija I Cleverly o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je u Londonu sa državnim ministrom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske (UK) za Evropu i Sjevernu Ameriku Jamesom Cleverlyem.

Predsjedavajući Tegeltija je naglasio opredjeljenje institucija u BiH za evropske integracije, uz puno poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i dosljedno uvažavanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti.

Tegeltija je, istovremeno, ukazao na potrebu ekonomskog povezivanja, unapređenja odnosa i pokretanja investicijskog ciklusa u regiji, naglasivši značaj Ekonomskog i investicijskog plana za zapadni Balkan.

Predsjedavajući Tegeltija je upoznao ministra Cleverlya i sa trenutnom političkom i ekonomskom situacijom u BiH, te iznio stav da je “potrebno ohrabriti unutrašnji dogovor političkih predstavnika kako bi se prevazišla trenutna situacija izazvana nametanjem zakona od bivšeg visokog predstavnika u BiH”.

Dodao je da jedino takav pristup donosi dugoročno mir i stabilnost, kao preduvjete za daljnji rast i napredak BiH i regije.

Izrazivši zahvalnost Vladi Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske na kontinuiranoj pomoći i podršci Bosni i Hercegovini, Tegeltija je ocijenio da su politički odnosi BiH i UK dobri i prijateljski, ali da ih ne prati jednako dobra ekonomska saradnja, iskazavši interes Bosne i Hercegovine za daljnjim jačanjem ekonomskih veza.

Tegeltija je, tokom boravka u Londonu, kasno sinoć razgovarao i sa specijalnim izaslanikom britanskog premijera za zapadni Balkan Stuartom Peachem, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Raport.ba