Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Žarko Papić: Konaković pokazuje političku zrelost. Nikšić je adekvatan za premijera FBiH

Žarko Papić, akademik i politički analitičar govorio je o potpisivanju Sporazuma Osmorke i HDZ o budućem zajedničkom djelovanju na nivou Federacije BiH.

Kadrovska rješenja

Smatra da je ovo jako dobra vijest, te da ga je brinulo odlaganje. Pojasnio je i zbog čega:

“Brinulo me odlaganje. S obzirom na to da je riječ o HDZ-u nikad ne možete biti sigurni. Nije nenormalno da su se usklađivale finalne verzije teksta. Ali i sasvim je sigurno da u svim tim razgovorima koji ne moraju biti zvanični, se pominju i moguća kadrovska rješenja. Mislim da je važno da nakon sastanka Konaković podržava Nermina Nikšića za premijera vlade FBiH. Što je veoma logično, s obzirom na to da je SDP najjača stranka”, kazao je Papić.

Dodao je kako Konaković pokazuje političku zrelost.

“Nermin Nikšić je adekvatno rješenje za premijera FBiH, kazao je Papić i naveo nekoliko razloga tome:

“Bosni i Hercegovini egzistencijski treba dogovor, mirnoća, sporazum. Nermin Nikšić je čovjek koji je po svom profilu za to. On je dobar čovjek. Morate biti dobar čovjek da biste shvatili tuđe mišljenje i potrebu da izađete u susret tuđem mišljenju. Ima kvalitet koji situacija u BiH traži”, kazao je Papić.

Potom, Papić kaže kako je Osmorka svjesna da nema vlasti bez HDZ.

“Osmorka je i do sada vema neopravdano napadana zato što ide u koaliciju sa HDZ-om. Jednostavno se bez HDZ-a nije moglo ići. HDZ se okrenuo Osmorci. Ako je ko bio mek prema HDZ-u bila je SDA.

Ja sam pesimista, ali u ovome vidim jedan ozbiljan korak naprijed i svjetlo u tunelu. Nešto se pozitivno napokon počelo dešavati. Sve što je protiv tog pozitivnog i što sad napada. To su oni koji su na držali zaključane u mraku 27 godina”, dodao.

Vlast bez SNSD?

Osvrnuo se i na dešavanja oko izbora četvrtog delegata za Dom naroda i Narodne skupštine RS.

“Indirektno ili direktno, je napad na Osmorku. Dva su subjekta, Pokret za državu iz opozicije u RS-u. Od njih zavisi hoće li Dodik imati ili neće imati sva četiri delegata. Osmorka zna da ne može napraviti vlast bez HDZ-a i ide u tu koaliciju na osnovu sporazuma i to je okej. Niko ne kaže opoziciji ne možete da dobijete dvojicu bez sporazuma sa Pokretom za državu”, kazao je Žarko Papić.

Međutim, možemo li uopšte imati vlast bez SNSD:

“Bilo bi jako lijepo. Ali bojim se da nije moguće. Matematički je možda moguće, pod uslovom “da se sva tri Boga ujedine, pa nas pogledaju“, zaključuje Papić u gostovanju na emisiji POLIS na TVSA.

Raport.ba