Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Zasjeda Osmorka pred sutrašnje potpisivanje koalicije sa HDZ-om

U Centrali SDP-a u 11 sati počeo je sastanak predsjednika stranaka Osmorke. Zanimljivo je da zasjeda Osmorka pred sutrašnje potpisivanje kolacije sa HDZ-om.

Kako je Raportu potvrđeno, pred liderima je sporazum koji trebaju potpisati sa HDZ-om o formiranju vlasti u FBiH.

Trebalo bi to biti posljednje usaglašavanje pred potpisivanje koje je planirano za sutra.

Potpis bi se trebao desiti u zgradi Parlamenta BiH. U ime Osmorke potpisat će ga Nermin Nikšić te Dragan Čović u ime HDZ-a.

Podsjetimo, u prostorijama Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine prije sedam dana održan sastanak lidera stranaka koju čine Osmorka. Na tom sastanku je finaliziran Sporazum programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za predstojeći četverogodišnji mandat.

Sporazum predstavlja okvir za buduće djelovanje. Odnosno, temelj buduće koalicije sa drugim strankama.

Dokument sadrži smjernice, načela i ciljeve programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za period 2022-2026. godine.

Još tokom ovog mjeseca je navedeno kako Osmorka ali i HDZ odnosno SNSD su raspoloženi za izbacivanje SDA i iz državne vlasti.

Što se tiče programa. Riječ je o iscrpnom dokumentu s desetinama vrlo konkretnih mjera, principa, ciljeva i smjernica. Rezultat je rada niza ekspertnih timova političkih subjekata. Tiče se hitnog pristupanja Evropskoj uniji i NATO savezu te socio-ekonomskih mjera, kao i uvođenja mjera za funkcioniranja pravne države.

Raport.ba