Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

10,76 MILIJARDI KM Stanovništvo u BiH se kod banaka za pola godine zadužilo za dodatnih 330 milijuna KM

Kreditna zaduženost stanovništva kod komercijalnih banaka u Bosni i Hercegovini na kraju lipnja 2022. godine iznosi 10,76 milijardi KM i veća je za oko 330 milijuna KM ili 3,2 posto u odnosu na kraj 2021. godine, kada je iznosila 10,43 milijardi KM.

Posmatrano na godišnjem nivou, zaduženost stanovništva na kraju lipnja 2022. godine bilježi povećanje za oko 560 milijuna KM ili 5,6 posto, podaci su Centralne banke BiH. Godišnje stope rasta kredita stanovništvu u razdoblju prije početka pandemije kovid-19 kretale su se između 7 i 8 posto.

“Trend kreditnog rasta je prekinut 2020. godine, kada je evidentiran pad koji je u prosincu 2020. iznosio 0,8 posto, a u značajnoj mjeri zbog provođenja odluka agencija za bankarstvo FBiH i RS o upravljanju kreditnim rizikom i utvrđivanju očekivanih kreditnih gubitaka, slijedom koje su komercijalne banke od 1. siječnja 2020. godine izvršile preknjižavanje određenih potraživanja iz bilansa u izvanbilansnu evidenciju, što se reflektiralo na smanjivanje potraživanja od oko 260 milijuna KM u sektoru privatnih poduzeća i oko 150 milijuna KM u sektoru stanovništva”, navode u Centralnoj banci BiH

Padu zaduženosti stanovništva znatno je doprinijela i, kako kažu, nemogućnost dodatnog zaduženja klijenata banaka pogođenih negativnim posljedicama pandemije, te uzdržavanjem dijela stanovništva od novog kreditnog zaduženja, piše Srpskainfo.

“Već u 2021. godini dolazi do oporavka kreditnog rasta, ali je rast značajno usporen u poređenju sa predpandemijskim razdobljem. Kreditna zaduženost umjereno raste, tako da je godišnji rast u lipnju iznosio 5,6 posto. Na početku godine je došlo do kratkotrajnog smanjenja kredita, ali su nakon toga opet počeli da rastu, dok je u cijeloj 2021. godini zabilježen godišnji rast do 5,4 posto, za razliku od recesijske 2020. godine u kojoj nije bilo značajnijeg rasta kredita”, kažu u Centralnoj banci BiH.

Centralna.ba