Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Adnan Delić najavio da će Vlada i ove godine otkupiti poljoprivredne tržišne viškove

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je inicijativu Ministarstva privrede KS da se i ove godine otkupe tržišni viškovi merkantilnog krompira, luka i drugih vrsta povrća potrebnih Direkciji za robne rezerve Kantona Sarajevo.

Ministar privrede KS Adnan Delić obrazložio je ovu odluku Ministarstva činjenicom da su se poljoprivredni proizvođači tokom prethodne godine susreli s nizom izazova koji su im otežali proizvodnju, ali i podacima da je prošlogodišnja inicijativa otkupa tržišnih viškova ocijenjena kao jedan od uspješnijih projekata.

On je donio niz benefita, kako poljoprivrednim proizvođačima, tako i korisnicima, odnosno ranjivim kategorijama društva kojima su podijeljeni otkupljeni proizvodi.

Prošle godine, na inicijativu Ministarstva privrede, usvojen je zaključak Vlade da Direkcija za robne rezerve KS, u saradnji s ovim Ministarstvom, Ministarstvom finansija i Ministarstvom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS izvrši otkup tržišnih viškova merkantilnog krompira i luka poljoprivrednika Kantona Sarajevo, koji su ostvarili podsticaje za svoju proizvodnju.

Kako je prošle godine ova aktivnost naišla na odlične reakcije, odlučili smo inicijativu ponoviti i ove godine“, obrazložio je ministar Delić.

Dodao je i da je ove godine Ministarstvo predložilo da se obezbijedi veći iznos sredstava u odnosu na prethodnu godinu.

Ove godine inicirali smo povećanje iznosa namijenjenih sredstava za otkup ovih proizvoda, obzirom da smo procijenili, na osnovu povećanja zahtjeva za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji, da će biti veća proizvodnja nego u prethodnoj godini.

Cilj nam je da našim proizvođačima izađemo u susret i olakšamo distribuciju proizvoda s dodatnom vrijednošću kakvu smo i prošle godine realizirali u saradnji s resornim ministarstvima, odnosno da obezbijedimo ranjivim kategorijama društva neke od osnovnih prehrambenih namirinica, kao i organizacijama i udruženjima koje vode brigu o ovoj populaciji“, kazao je ministar Delić.

Inicijativa za otkup tržišnih viškova u poljoprivrednoj proizvodnji, usvojena na današnjoj sjednici Vlade, realizirat će se u skladu s procesom ubiranja plodova sjetve iz prethodne godine.

Ministar je kazao i da je danas usvojena inicijativa za izradu studije opravdanosti izgradnje postrojenja za proizvodnju peleta na području Kantona Sarajevo, te da je Vlada zadužila Ministarstvo privrede za realizaciju ove inicijative.


(Pressmedia)