Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Alarmantan pad indrustrijske proizvodnje u BiH

[ad_1]

Ukupan desezonirani promet industrije u augustu 2023. godine u poređenju sa julom ove godine ostvario je pad od 2,2 posto. Na domaćem tržištu zabilјežen je pad za 0,5 posto i na stranom tržištu zabilјežen je pad od 3,7 posto.

U augustu 2023. godine u poređenju sa augustom 2022. godine ukupan promet industrije u Bosni i Hercegovini bilјeži pad za 8,8 posto. Na domaćem tržištu zabilјežen je rast za jedan posto i na stranom tržištu pad za 17,4 posto.

Ukupan promet energije u avgustu veći je za 10,6 postou odnosu na jul, dok je promet kapitalnih proizvoda manji za 4,9 posto, intermedijarnih proizvoda manji za 1,9 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,3 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,1 posto.

U avgustu, u odnosu na isti mjesec lani, ukupan promet netrajnih proizvoda za široku potrošnju veći je za 6,8 posto, dok je promet intermedijarnih proizvoda manji za 16,6 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 6,3 posto, kapitalnih proizvoda za 2,9 posto, te energije za 2,2 posto.

Objava Alarmantan pad indrustrijske proizvodnje u BiH pojavila se prvi puta na Business Magazine.

Business Magazine