Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Austrija isplaćuje bonus: Evo tko će dobiti 500 eura pomoći

Prekovremeni rad, noćne smjene, zamjene bolesnih kolega u zadnje tri godine pandemija koronavirusa postavila je velike izazove, posebice za djelatnike u zdravstvu i skrbi.

Vlasti u Donjoj Austriji isplatit će dodatni neoporezivi bonus za više od 23.000 njegovatelja u iznosu od 500 eura.  Prekovremeni rad, noćne smjene, zamjene bolesnih kolega u zadnje tri godine pandemija koronavirusa postavila je velike izazove, posebice za djelatnike u zdravstvu i skrbi. Zato pokrajina Donja Austrija sada isplaćuje “plavu i žutu premiju za skrb” od 500 eura kao veliko i iskreno hvala, rekla je guvernerica Johanna Mikl-Leitner u radijskoj emisiji “Donja Austrija”.

– Bilo je puno pohvala na račun njegovatelja ali to nije dovoljno. Potrebna je i novčana pomoć, rekla je u nedjelju guvernerica Johanna Mikl-Leitner. Ovu premiju isplaćuje država za zaposlene s punim radnim vremenom, za zaposlenike s nepunim radnim vremenom piše Fenix-magazin. Bonus je samo još jedna točka u planu da profesionalni zdravstveni sektor ponovno postane privlačniji za rad. Kako se navodi, tek nedavno je najavljeno ukidanje takozvane “ulazne faze” za primalje, kućne pomoćnice i sl. u kojoj se isplaćuje samo 90 posto plaće. U tu svrhu država do 2030. namjerava potrošiti 300 milijuna eura na proširenje centara za njegu te otvaranje dodatnih radnih mjesta za obuku.

Centralna.ba