Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Bio bankar u Londonu, pa se vratio u BiH: Pokrenuo farmu

Priče uspješnih i ostvarenih osoba koji se vraćaju sa užitkom u Bosnu i Hercegovinu kako bi gradili nešto novo stalno iznenadi i oduševi. Jedan od njih je Sejfudin Hodžić koji je bio bankar u Londonu i sve to zamijenio za život na planini. I to na Bjelašnici u svojoj rodnoj BiH.

Kako ovaj direktor Farme Bjelašnica najavljuje – sve je to sa ciljem rađanja novog sistava koji itekako može doprinijeti i ovdašnjim poljoprivrednicima.

Sustav “krava i tele”
– Iz Londona sam se vratio na bosanskohercegovačke planine kao bankar, da radimo, gradimo i uspostavimo novi sustav vrijednosti u našoj državi Bosni i Hercegovini – poručio Sejfudin Hodžić.

Ova farma, kaže direktor, ima namjeru da započne novu industriju, a to je razvoj sustava “krava i tele”.

Takav sustav, pojasnio je Hodžić, podrazumijeva da krave pasu čistu bosansku travu, slobodno šetaju, a cilj je organski proizvoditi crveno meso za bh. tržište.

Trenutno ima 10 grla
Hodžić je, uz pomoć poticaja Ministarstva gospodarstva SŽ, uspio napraviti farmu na kojoj je trenutno deset grla, a najavljuje kako će ih dogodine biti stotinu, i to francuske pasmine “Salers” koja podnosi nadmorske visine od 1.500 metara, kao i niske temperature do – 30 stupnjeva.

– Bez obzira na svu onu modernu civilizaciju, kako je zovu na zapadu, ipak, nema nigdje lijepog života kao na svom kraju, u svojoj domovini – zaključio je Hodžić, prenosi agencija.

Centralna.ba