Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Cijene nafte skočile prema 106 dolara

[ad_1]

.Na tržištima pažljivo prate rusku agresiju na Ukrajinu. Kolona ruskih oklopnih vozila krenula je na glavni grad Ukrajine Kijev, nakon smrtonosnog granatiranja stambenih dijelova u Harkivu, drugom najvećem gradu u zemlji. Rusija je danas saopćila da su njezine snage odsjekle ukrajinsku vojsku od Azovskog mora.

Ekonomska izolacija Rusije produbila se danas nakon što je velika logistička kompanija Maersk saopćila da će obustaviti kontejnerski promet s Rusijom. Velika Britanija zabranila je svim brodovima koji su na bilo koji način povezani s Rusijom ulazak u svoje luke.

“Osjetljiva situacija u Ukrajini i finansijske i energetske sankcije Rusiji pogrijavat će i dalje energetsku krizu i zadržat će kratkoročno cijene nafte znatno iznad 100 dolara za barel, a mogla bi biti i viša ako sukob dalje eskalira”, smatra Louise Dickson iz firme Rystad Energy.

Velike naftne i plinske kompanije, uključujući BP i Shell, najavile su povlačenje iz poslovanja i zajedničkih ulaganja u Rusiji, dok je francuski Total izvijestio da ne planira daljnja ulaganja.

Kupci ruske nafte zbog sankcija imaju teškoća s plaćanjem i pronalaženjem plovila, pa je tako BP otkazao utovar loživog ulja u ruskoj luci na Crnom moru. Rusija dnevno izvozi od četiri do pet miliona barela sirove nafte i dva do tri miliona barela derivata.

Raspoloženje na tržištu donekle su popravili SAD i njegovi saveznici raspravom o koordiniranoj prodaji nafte iz strateških zaliha kako bi se ublažili poremećaji u opskrbi. Mediji su objavili da bi na tržište mogli izbaciti između 60 i 70 miliona barela.

“Cijene nafte penju se zbog straha koji je izazvao rat u Ukrajini”, rekao je John Kilduff iz njujorškog Again Capitala, dodavši da je trgovce možda razočarao najavljeni broj barela iz rezervi.

Članice Međunarodne agencije za energetiku (IEA) okupile su se poslijepodne na izvanrednom sastanku, što bi mogao biti uvod u koordinirano puštanje nafte iz zaliha na tržište, napominje Reuters.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i skupina neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, sastat će se u srijedu kako bi razgovarali o proizvodnoj politici.

“OPEC će vjerojatno potvrditi izvorni plan o povećanju proizvodnje tokom mjesec dana za 400.000 barela dnevno, što neće stišati zabrinutost”, istaknuo je Varga.

Trgovce brine da ponuda neće držati korak s potražnjom. Azijske su tvornice i u februaru su proizvodile punom parom, oporavljajući se od koronakrize, što implicira veću potražnju za naftom, ističe Reuters.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak stajao 99,22 dolara, što znači da je poskupio 2,55 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Business Magazine