Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

CRNO ZLATO SKOČILO NA 81 DOLAR: STREPI SE OD NAJNOVIJIH ODLUKA OPEC-A

Na londonskom je tržištu cijena nafte po barelu s rokovima isporuke u januaru nakon podneva bila u plusu 99 centi i iznosila je 81 dolar. Na američkom tržištu barelom s rokovima za isporuke u prosincu trgovalo se po 93 centa višoj cijeni, od 76.67 dolara.

Trgovce su u drugoj polovini sedmice zabrinule naznake slabljenja potražnje za naftom u SAD-u i Kini.

PORASTAO KINESKI UVOZ

Zalihe u SAD porasle su u prošloj sedmici po izvorima koji se pozivanju na podatke udruženja proizvođača API za gotovo 13 miliona barela, a američka vlada sada očekuje blagi pad potrošnje u ovoj godini, za 300 hiljada barela dnevno.

Kineski uvoz nafte snažno je porastao u oktobru, ali trgovce je zabrinula vijest da su rafinerije u najvećem kupcu sirove nafte u svijetu zatražile od najvećeg svjetskog izvoznika Saudijske Arabije manje nafte za decembar.

  • Strah od prekida proizvodnje zbog sukoba na Bliskom istoku ustupio je mjesto zabrinutosti za potražnju, ocijenili su analitičari Commerzbanka.

SAUDIJSKA ARABIJA SMANJILA PROIZVODNJU

U takvim uslovima tržišta već špekuliraju o ishodu sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika o proizvodnoj politici, koji će se održati 26. novembra. U fokusu je Saudijska Arabija koja je nedavno odlučila smanjivati proizvodnju u decembru.

  • Sve su veće šanse, po nama, da će Saudijska Arabija jednostrano… smanjivati proizvodnju i u dobrom delu prvog tromjesječja 2024, s obzirom na obnovljenu zabrinutost tržišta za kinesku potražnju i na šire makroekonomske izglede, kaže Helima Croft iz RBC Capital Marketsa.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u četvrtak pojeftinio 1.05 dolara, na 83.22 dolara.

(E.F. / SEEbiz)

The post CRNO ZLATO SKOČILO NA 81 DOLAR: STREPI SE OD NAJNOVIJIH ODLUKA OPEC-A first appeared on Hayat.ba.

Hayat