Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Dvije banke povećale kamate na kredite, rate veće za skoro 100 KM

Istina, na povećanje kamata odlučile su se za sada dvije banke u BiH, dok većina nastoji takvu odluku prolongirati za početak iduće godine.

Ovu informaciju potvrdio je za Avaz Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH.

-Točno je da je takvu odluku donijelo nekoliko banaka, a radi se o povećanju kamatnih stopa za 0,3 do 0,9 posto za dio klijenata. Teško je procijeniti što će se dalje događati, ali do kraja godine ne očekujemo značajnije promjene. Ovo se moralo dogoditi, jer nije prirodno da kamate budu negativne, da netko plaća kada posuđuje novac – kazao je Mahmuzić.

U konkretnom slučaju, korisnik kredita od 100.000 KM, naprimjer, koji ga otplaćuje u vremenu od 10 godina, umjesto 1.108 KM, plaćat će 1.183 marke mjesečno.

Rast kamata u redovnim okolnostima možda ne bi ni izazivao glavobolju, ali u ozračju drastičnih poskupljenja hrane, goriva, ogrjeva i ostalih troškova života, svakako predstavlja novi udar na standard zaduženih građana.

Ekonomisti već neko vrijeme pozivaju korisnike kredita da svoja zaduženja kod banaka, umjesto promjenjive, pokušaju reprogramirati po fiksnoj kamatnoj stopi, prenosi Dnevni avaz.

Centralna.ba