Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

E.ON odbio zatvoriti Sjeverni tok 1

[ad_1]

Njemački E.ON, najveći operater energetskih mreža u Evropi, odbio je zahtjeve da zatvori gasovod Sjeverni tok 1 u sklopu sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, potvrdio je glasnogovonik te kompanije za list Rheinische Post.

Vlada Njemačke prošle sedmice zaustavila je postupak certifikacije gasovoda Sjeverni tok 2, a poljski premijer Mateusz Morawiecki u subotu je pozvao na zatvaranje Sjevernog toka 1, koji od 2011. doprema ruski plin Njemačkoj.

Sjeverni tok zajednički je projekt ruskog Gazproma, njemačkih Wintershall DEA i E.ON PEG Infrastruktur, holandskog Gasuniea i francuskog Engiea. E.ON ima 15,5 posto udjela u Sjevernom toku 1, kojeg je uključio u svoj penzioni fond.

U kompaniji E.ON računaju da poljski zahtjev neće biti prihvaćen.

“U cjelini gledano, smatramo da se Sjeverni tok 1, promatrano iz regulatorne perspektive, potpuno razlikuje od aktuelnih rasprava o Sjevernom toku 2, u kojem kao E.ON ne sudjelujemo. Posrijedi je odobreni cjevovod za uvoz gasa, koji je u punom pogonu “, rekao je glasnogovornik kompanije, dodavši da su kapaciteti Sjevernog toka 1 u protekle dvije godine bili potpuno iskorišteni.

Gazprom ima 51 posto, udjela u Sjevernom toku 1, Wintershall Dea 15,5 posto, a Gasunie i Engie po devet posto

Business Magazine