Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

FBiH dobija nove solarne elektrane

[ad_1]

Vlada FBiH je na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije usvojila informacije o aktivnostima u postupku izdavanja energetske dozvole za izgradnju fotonaponske elektrane “Zvizdan” privrednog društva MET Consulting d.o.o. Široki Brijeg, na lokalitetu Cerno u Ljubuškom, te energetskih dozvola za izgradnju 22 fotonaponske elektrane “Stolac Solar 01” investitora Aurora Solar d.o.o. Stolac.

Zaključcima je data prethodna saglasnost ovom ministarstvu u postupku izdavanja Energetske dozvole za izgradnju fotonaponske elektrane “Zvizdan”, instalisane nazivne snage 28,5 MW, odobrene snage priključenja 28,5 MW, planirane godišnje proizvodnje električne energije od 46,683 GWh.

Također, date su prethodne saglasnosti ovom ministarstvu u postupku izdavanja energetskih dozvola za izgradnju 22 fotonaponske elektrane “Stolac Solar 01”, od kojih je 20 odobrene snage priključenja 4,95 MW i planirane godišnje proizvodnje električne energije od 9,7 GWh, a po jedna odobrene snage priključenja 2,58 MW i planirane godišnje proizvodnje električne energije od 4,91 GWh, te odobrene snage priključenja 3,22 MW i planirane godišnje proizvodnje električne energije od 6,2 GWh. Izgradnja ovih fotonaponskih elektrana planirana je na lokalitetu katastarske općine Stolac.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industije zaključkom je zaduženo da pristupi aktivnostima propisanim Uredbom o postupku, kriterijima, formi i sadržaju zahtjeva za izdavanja energetske dozvole za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih proizvodnih postrojenja, na izdavanju ovih energetskih dozvola.

Business Magazine