Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

FERK usvojio nacrt odluke o izmjeni Općih uvjeta za isporuku električne energije


Po oba nacrta FERK će održati opću raspravu u prostorijama FERK-a u Mostaru u srijedu, 7. decembra, s početkom u 11 i 12 sati. Nacrti dozvola mogu se preuzeti na internetskoj stranici www.ferk.ba, a zainteresirane osobe mogu dostaviti i svoje pisane komentare na nacrte do 9. decembra godine do 12 sati, poštom na adresu Kneza Domagoja 12 A, Mostar, kao i na elektroničku adresu, kontakt@ferk.ba, priopćeno je iz FERK-a.

Također, na sjednici su donesene odluka o odobrenju Plana razvitka i izgradnje distribucijske mreže za 2022. godinu Javnom poduzeću Elektroprivreda Bosne i Hercegovine Sarajevo, odluka o usvajanju izmjena Mrežnih pravila distribucije operatora distributivnog sustava Javnog poduzeća Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne Mostar i odluka o usvajanju Godišnjeg plana nadgledanja za 2023. godinu.

Donesena su i tri rješenja po prijedlogu dozvola za rad za proizvodnju električne energije podnositelja zahtjeva: “VIBAR” iz Širokog Brijega, “INTERCAMP” iz Sarajeva i “EKO-SERVIS” iz Tešnja te dva rješenja po prijedlogu dozvola za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju obnovljivih izvora energije podnositelja zahtjeva: Proizvodnja električne energije “AS” iz Maglaja za solarnu fotonaponsku elektranu “AS” i “E-2” iz Kaknja za solarnu fotonaponsku elektranu “E-2”.

Iz naftnog gospodarstva doneseno je rješenje po prijedlogu dozvole za rad (licencije) za transport naftnih derivata cestovnim prometom podnositelja zahtjeva “TRGOŠPED” iz Kaknja.

FERK je donio i četiri zaključka po zahtjevu za stjecanje statusa kvalificiranog proizvođača podnositelja zahtjeva JP “Elektroprivreda BiH” za objekte: HE “Bogatići”, mHE “Sniježnica”, mHE “Krušnica” i mHE “Bihać”, te tri zaključka po zahtjevu za stjecanje statusa kvalificiranog proizvođača podnositelja zahtjeva JP “Elektroprivreda HZHB“ za objekte: HE “Rama”, HE “Peć Mlini” i HE “Mostarsko blato”.

Kad su u pitanju nacrti, usvojena su četiri nacrta dozvola za rad za proizvodnju električne energije podnositelja zahtjeva: JP “Elektroprivreda BiH”, JP “Elektroprivreda HZHB”, “COMPREX” iz Sarajeva i “CONRA” iz Tešnja te osam nacrta dozvole za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju obnovljivih izvora energije podnositelja zahtjeva: “THE POWER OF NATURE” iz Tešanja za solarnu fotonaponsku elektranu “POWER.23”, “Proizvodnja električne energije BEKRIĆ” iz Tešnja za solarnu fotonaponsku elektranu “BERKIĆ-1”, “ESOLAR” iz Tešnja za solarnu fotonaponsku elektranu “PODVODNICA-1”, “VISOČICA” iz Sarajeva za solarnu fotonaponsku elektranu “VISOČICA”, “SOLARNI PANELI HA ENEGY” iz Tešnja za solarnu fotonaponsku elektranu “HA ENERGY”, Solarna energija “PILIĆ-1” iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja za solarnu fotonaponsku elektranu “PILIĆ 1”, “KARTON KOMERC društvo za preradu kartona, trgovinu i usluge” iz Tešnja za solarnu fotonaponsku elektranu “KARTON SOLAR.23-1” i Solarna elektrana “FUBLAN” za solarnu fotonaponsku elektranu “FUBLAN”.

Business Magazine