Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Građani državi već dali pola milijarde maraka više nego prošle godine

U prva četiri mjeseca ove godine prihodi od neizravnih poreza veći su za čak 538 milijuna KM ili 21,82 posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine, a sličan rast prihoda zabilježile su i entitetske porezne uprave tako da se lako može zaključiti da proračuni u BiH nikada nisu bili puniji.

Ekonomisti ističu da je rast prihoda, posebno neizravnih, izravna posljedica inflacije od koje država kratkoročno ima koristi, međutim problem je što stanovništvo rapidno siromaši usljed poskupljenja robe i usluga.

“Očekujem da u četvrtom kvartalu dođe do stabilizacije tih prihoda i vjerovatno iduća godina neće donositi rekordan rast prihoda po osnovu neizravnih poreza. Rast prihoda izravna je posljedica inflacije i dva su načina na koje vlast može iskoristiti taj novac… Jedan je da unaprijedi benefite za one koji su vezani za proračun izravno ili neizravno, a druga opcija je da se pokušaju uraditi strukturalne reforme i taj višak prihoda iskoristi za te reforme, ali, nažalost, ne radi se navedeno”, rekao je za “Nezavisne novine” ekonomista Admir Čavalić.

Što se tiče samih prihoda, prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, u prva četiri mjeseca oni su iznosili tri milijarde i pet milijuna KM i za 538 milijuna KM su veći u odnosu na isto vrijeme 2021. godine. Samo u travnju 2022. prikupljeno je 776 milijuna KM neizravnih poreza, što je za 132 milijuna KM više u odnosu na travanj 2021. godine.

“Najveći dio prihoda od neizravnih poreza, kao i sav prikupljeni višak prihoda, završio je kod entiteta i Brčko distrikta. Tako je Federaciji BiH u četiri mjeseca 2022. godine raspoređeno milijardu i 283 milijuna KM, Republici Srpskoj 715 milijuna KM i Brčko distriktu 71 milijun KM”, priopćili su iz UNO BiH, u kojem se navodi i da je u prva četiri mjeseca u odnosu na isto vrijeme prošle godine Republici Srpskoj doznačen 121 milijun KM više, a Federaciji BiH čak 206 milijuna KM više.

“Za prva četiri mjeseca u Republici Srpskoj zabilježen je veći javni prihod od 250 milijuna KM. Ukoliko se ovakvi trendovi nastave do kraja godine može se očekivati veći javni prihod do milijardu KM jer prema trenutnim komplikacijama u globalnim lancima opskrbe smatram da će se ekonomska aktivnost u Republici Srpskoj ubrzati”, rekao je za “Nezavisne novine” ekonomista Saša Stevanović.

A koliko je vama plaća narasla od ovih silnih milijuna?