Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

IMAMO ZALIHE ZA JOŠ PAR SEDMICA: U NJEMAČKOJ BI MOGLO DOĆI DO NESTAŠICE SUNCOKRETOVOG ULJA

Udruženje industrije za preradu ulja Njemačke (Ovid) upozorava da bi za par sedmica moglo doći do nestašice suncokretovog ulja.

Imamo zalihe za još par sedmica, rekao je direktor “Ovida” Gerhard Brankačk agenciji DPA, a prenose štampani mediji.

Inače, Njemačka je velike količine suncokretovog ulja uvozila iz Ukrajine, iz koje više, zbog rata, ne dolaze nove isporuke.

“Ovid” ukazuje da potrošači mogu koristiti i druga jestiva ulja, gdje neće biti nestašice.

Prema “Ovidu”, Ukrajina sa 51 odsto i Rusija sa 27 odsto su najvažnije izvoznice suncokretovog ulja u svijetu.

Njemačka 94 odsto potrošnje suncokretovog ulja pokriva uvozom, a samo šest odsto je iz domaće proizvodnje.

“Ovid” navodi da je situacija na svjetskom tržištu već bila teška zbog lošeg roda suncokreta u Kanadi i problema sa logistokom usljed korone, pa je cijena suncokretovog ulja još pred rat u Ukrajini jasno porasla.

U susjednoj Austriji ne postoji opasnost nestašica suncokretovog ulja, pošto domaća poljoprivreda pokriva najveći dio potrošnje.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

Hayat