Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Inflacija u eurozoni najniža od jula 2021.

[ad_1]

Slijede cijene usluga koje su u oktobru porasle za 4,6 posto, što je 0,1 postotni bod manje nego u septembru, te neenergetskih industrijskih proizvoda koje su porasle za 3,5 posto, što je 0,6 postotnih bodova manje, kao i u septembru.

U međuvremenu su cijene energije u oktobru pale za 11,1 posto na godišnjoj razini, nakon pada cijena energije od 4,6 posto u septembru.

Inflacija u Sloveniji u oktobru je bila znatno iznad prosjeka eurozone. Godišnji rast cijena, mjeren harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, iznosio je 6,6 posto.

Od zemalja za koje Eurostat ima podatke, veću inflaciju u oktobru imale su samo Slovačka sa 7,8 posto i Hrvatska sa 6,7 posto.

Njemačka je u septembru imala tri posto inflacije, Francuska 4,5 posto, Italija 1,9 posto, a Austrija 4,9 posto inflacije.

Belgija (-1,7 posto) i Nizozemska (-1 posto) doživjele su deflaciju u oktobru.

Kako prenosi francuska novinska agencija AFP, inflacija u europodručju u oktobru je smanjena više nego što su očekivali analitičari, koji su očekivali da će se umiriti na tri posto, javlja SEEbiz.

S 2,9 posto, inflacija u 20 članica eurozone sve je bliže cilju od dva posto koji je postavila Europska centralna banka (ECB). To je povećanjem kamatnih stopa u prošloj godini pridonijelo padu inflacije koja je prošle jeseni čak i iznad 10 posto.

ECB predviđa prosječnu godišnju inflaciju od 5,6 posto za ovu godinu, 3,2 posto za iduću godinu i 2,1 posto za 2025. godinu.

Business Magazine