Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Inkluzija i jednakost su temelji odnosa u UniCredit Bank

[ad_1]

Jednakost spolova i podrška ženama u svim aspektima poslovanja jasno su vidljivi te najbolje  ilustruju posvećenosti ovoj temi. UniCredit Bank se posebno ističe u  jednoj od vrlo važnih tema koja je i u europskim zemljama gorući problem, a to je jednakoost u plaćama, koju je UniCredit Bank osigurala u potpunosti, te s ponosom ističe da je postignuta stopostotna jednakost u plaćama za iste poslove bez obzira na spol, što znači da su muškarci i žene u prosjeku plaćeni isto za srodne poslove. Još jedna tema koja je gorući problem europskih zemalja jeste zastupljenost žena na rukovodećim pozicijama  u čemu se UniCredit Bank među prvim zemljama istakla i u UniCredit Grupi, s obzirom na to da su na čelu i u Upravi vodeće finansijske institucije u Bosni i Hercegovini zastupljene primarno žene. Trenutni postotak žena na rukovodećim pozicijama iznosi 66 posto, dok su u Upravi Banke tri žene od ukupno sedam članova, uključujući Predsjednicu Uprave. 

No, da podrška ženama ne bi bila samo tema kojom se UniCredit Bank bavi u svojim internim aktivnostima, aktivno se uključila u sudjelovanje u projektu kojeg su podržali Kolektiv.ba, Svjetska banka i Veleposlanstvo Švedske, a koji ima za cilj angažiranje nezaposlenih žena koji su izvan tržišta rada godinama. Kroz ovaj projekt, UniCedit Bank je pružila priliku za 11 žena da tijekom tromjesečnog rada steknu nova znanja i vještine. Tri kandidatkinje su zadržale zaposlenje i nakon isteka projekta, te su i danas dio UniCredit Bank. Jedna od kandidatkinja koja je ostala u timu UniCredit Bank je i Elsada Muhamedbegović koja je istakla: „Nakon razgovora s Agencijom Mojposao.ba, moj prvi kontakt s poslodavcem bio je poziv iz UniCredit Bank d.d. i već tad moji dojmovi su bili pozitivni. Nakon trogodišnjeg traženja posla i uglavnom negativnih iskustava u kojim poslodavci ne odgovaraju na e-mailove, niti čitaju propratnu dokumentaciju uz aplikacije, to mi je bio znak da se radi o ozbiljnoj firmi i profesionalnom pristupu. Zahvaljujući nesebičnoj podršci kolega iz banke, te njihovom strpljenju i pomoći u mom savladavanju novih radnih zadataka, mogu reći da su moj trud i zalaganje tokom tromjesečne obuke prepoznati te sam dobila ponudu za radni angažman, što sam rado prihvatila.“

Svjesni snage i važnosti udruživanja, organizirana je i posebna grupa pod nazivom “Women power”, gdje se uposlenice okupljaju, dijele iskustva te zajedno pokreću i sudjeluju u volonterskim akcijama.

Posebno interesantno je s kojom posvećenošću i pored svih drugih obaveza kolegice nastoje podiijeliti svoje vrijeme i znanje s drugima, što potvrđuje činjenica da je tijekom Up-skilling inicijative, 75 posto mentora koji su pružali volontersku razmjenu znanja bile žene, a od ukupno 29 935 sati posvećenih edukacijama u 2023. godini, 72 posto sati pripada ženama.

Slijedeći načela ESG-a, svjesni da principi najbolje rezultate daju ukoliko su jasno povezani i isprepleteni, ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana žena dobilo je i ekološki predznak, s obzirom na to da su za poklone uposlenicama uručeni neseseri nastali procesom apciklaže promotivnih materijala koji su izgubili svoju upotrebnu vrijednost.  Samo zajedničkim aktivnostima možemo zaista napraviti promjene i osnažiti razvoj zajednica, stoga UniCredit Bank ostaje posvećena pružanju podrške i promoviranju spolne jednakosti.

Business Magazine