Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Inspektori krenuli u veliku provjeru marži u Federaciji BiH

Federalna uprava za inspekcijske poslove od jutros vrši intenzivne inspekcijske nadzore nad provođenjem odluka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o formiranju cijena i marži u FBiH, naročito osnovnih životnih namirnica – brašna, ulja i šećera.

-Apeliramo na sve gospodarske subjekte i druge pravne i fizičke osobe koje obavljaju trgovinu spomenutim proizvodima na veliko i trgovinu na malo, da prilikom formiranja cijena vode računa o životnom standardu građana i stabilnosti tržišta, te upozoravamo da će sve zlouporabe uvjeta slobodnog formiranja i nerazumnog povećanja cijena usljed povećane potražnje biti sankcionirane – izjavio je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović, povodom povećane potražnje za robama široke potrošnje izazvane ratom u Ukrajini.

Odlukama Vlade FBiH obuhvaćeni su: pšenično brašno i sve vrste kruha od pšeničnog brašna, mlijeko i tekući jogurt 2,8 posto m.m., svježa jaja, šećer kristal bijeli, sol za ljudsku ishranu, riža, tjestenina, margarin i biljna mast, sve vrste svježeg mesa i ribe, mesne konzerve, riblje konzerve, suncokretovo jestivo ulje, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, deterdžent za veš u prahu, tečni deterdžent za suđe, sapun, te nafta.

-Pozivamo sve gospodarske subjekte u maloprodaji i veleprodaji da u svom poslovanju primijene maksimalan stupanj zakonitosti i odgovornosti prilikom formiranja cijena, te upozoravamo da će sve potvrđene zlouporabe biti najoštrije kažnjene. Molimo građane da prilikom svake kupovine traže fiskalni račun, te da sve uočene nepravilnosti prijave na sljedeće kontakte FUZIP:  telefon za prijave: 033 /22 66 44 (otvoren 24 sata), e-mail: info@fuzip.gov.ba, te poštom na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove, prenosi agencija.

Centralna.ba