Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Iran u decembru izvezao najviše sirove nafte od 2019.

[ad_1]

“U poređenju sa administracijom bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, nije bilo ozbiljnih gušenja ili ometanja izvoza nafte iz Irana”, navela je Sara Vakhshouri iz konsultantske firme SVB.

Tadašnji predsjednik SAD-a Donald Trump je 2018. izašao iz nuklearnog sporazuma, koji je potpisan tri godine ranije, i ponovo uveo sankcije u cilju suzbijanja izvoza nafte i povezanih prihoda iranskoj vladi.

Izvoz preko drugih zemalja Dalekog istoka u Kinu

Vakhshouri dodaje da je manja potražnja iz Kine, kao i povećan kineski uvoz ruske nafte bila veliki izazov za Iran, a najveći dio iranske nafte i dalje se izvozi preko drugih zemalja Dalekog istoka u Kinu.

Portparolka Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, Adrienne Watson izjavila je da je primjena sankcija administracije predsjednika SAD-a Josepha Bidena snažna, i da “makroekonomske brojke Irana to jasno potvrđuju”.

“Nismo i nećemo oklijevati da preduzmemo mjere protiv onih koji izbjegavaju sankcije, kao ni sankcije protiv iranske trgovine dronovima i projektilima, te kršenja ljudskih prava iranskog naroda”, rekla je Watson.

Business Magazine