Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Iz OPEC-a objasnili razloge smanjenja proizvodnje nafte

[ad_1]

Glavni sekretar OPEC-a Haitham al-Ghais je naveo kako su odluke ove organizacije isključivo tehničke. Inače, niz zemalja izvoznica podržavaju odluku o smanjenju proizvodnje za dva miliona barela na dan, a Al Ghais je pozdravio izjave koje dolaze iz tih zemalja.

On je, odgovarajući na pitanje da li će odluka biti izmijenjena, odgovorio “kako odluke OPEC+ uvijek ostavljaju prostor za fleksibilnost, te da su ministri spremni doći u Beč”.

Direktor kompanije “Kuwait Petroleum Corporation” šeik Navaf al-Sabah rekao je da Kuvajt želi održati ravnotežu na tržištu nafte u korist potrošača i proizvođača.

“Zabrinutost zbog ekonomskih teškoća raste i očekivani sporiji globalni ekonomski rast uzrokuju više poremećaja u ravnoteži između snabdijevanja i potražnje”, naveo je al Sabah.

Podsjetimo, OPEC je u srijedu snizio prognoze rasta svjetske potražnje za naftom u ovoj i idućoj godini zbog usporavanja gospodarstva, visoke inflacije i strožih mjera suzbijanja koronavirusa u Kini.

Ranije je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) izrazio razočarenje zbog smanjenja proizvodnje nafte, najavivši posljedice za Saudijsku Arabiju, prenio je Avaz.

Business Magazine