Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

JEDINI POGON ZENIČKOG RUDNIKA PONOVO OBUSTAVIO PROIZVODNJU ZBOG KAŠNJENJA PLATE

U jedinom proizvodnom pogonu Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, jami Raspotočje obustavljena je proizvodnja danas u drugoj smjeni – potvrdio je za Fenu predsjednik Samostalnog sindikata ZD RMU Zenica Elvedin Avdić.

Razlog je neisplaćena plata za juli, za koju je zadnji rok za isplatu istekao danas pa su rudari druge smjene odbili raditi.

  • Dio radnika vratio se kući, a dio je sišao u jamu kako bi samo osigurali široko čelo, jer ima nešto kritično. Uglavnom, nema proizvodnje. Platu smo trebali dobiti najkasnije danas, odnosno samo dio plate – otprilike polovicu za juni, jer je umanjena za dnevnice koje smo proveli u radničkom nesposluhu tražeći platu za maj. Tada smo, 3. jula, s menadžmentom potpisali sporazum za obje plate, pod uslovima koji su oni postavili, ali koji sada nije ispoštovan” – kazao je Avdić.

Savez samostalnih sindikata rudnika Federacije Bosne i Hercegovine poslao je danas informaciju svim članicama koncerna, u kojoj su naveli da su ih iz menadžmenta vladajućeg društva Javno preduzeće Elektroprivreda BiH te ZD RMU Zenica obavijestili da se nisu stekli uslovi za isplatu junske plate u zeničkom rudniku.

Predsjedništvo SSSRFBiH za sutra u 10 sati zakazalo je sjednicu u Zenici, kada će tema biti i aktuelna situacija u ZDRMU Zenica.

Mada to niko ne spominje, a direktor Mensur Hukić danas se nije javljao na pozive, doznaje se da je razlog kašnjenja plate nova blokada računa preduzeća zbog zahtjeva za isplatu potraživanja povjerilaca i rudara koji imaju izvršne sudske presude.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

Hayat