Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Ko su Ilja i Heder, bračni par kome prijeti 20 godina zatvora zbog krađe kriptovaluta

Bračni par Ilja Lihtenštajn (34) i Heder Morgan (31) uhapšeni su i optuženi da su pokušali da operu novac koji je ukraden tokom velikog hakovanja na berzi kriptovaluta Bitfinex 2016. godine.

Radi se o djelu od 120,000 Bitcoina koji su ukradeni u avgustu 2016. godine. U to vrijeme, ukradeni iznos je vrijedio oko 72 miliona dolara. Danas vrijedi oko 4 milijarde dolara.

Za ovo djelo zaprijećena kazna je 20 godina zatvora, a kako navode mediji radi se o najvećoj zapljeni finansijske imovine u istoriji i najpoznatijem slučaju u nedavno najavljenim pojačanim naporima američkog pravosuđa da se uhvati u koštac s kriminalnim aktivnostima vezanima za kriptovalute, piše portal Bonitet.com.

Ko su i kako se bračni par upoznali?

Lihtenštajn i Morgan su na mrežama davali savjete i mišljenja o izgledima za kriptovalutu i važnosti čuvanja vaše zalihe istih.

Kako piše The New York Times, nije baš jasno kada se par upoznao. Ali u objavi na Facebooku iz juna 2019. Lihtenštajn je opisao kako je zaprosio „svoju najbolju prijateljicu i ženu njegovih snova“. „Kampanja“ prosidbe uključivala je Razzlekhan postere po cijelom Njujorku i, na kraju, bilbord na Tajms skveru.

Žive u kondominijumu procijenjenom na milion dolara sa dvine spavaće sobe i dva kupatila na gornjem spratu u luksuznoj zgradi od 42 sprata u blizini Wall Streeta.

Preduzetnica i reperka

Morgan sebe na LinkedInu opisuje kao „preduzetnicu, plodnu spisateljicu, reperku i investitorku u B2B softverske kompanije sa visokim potencijalom rasta“. Svoju umjetničku crtu koristi pod imenom Razzlekhan. Njena himna na YouTube kanalu je spot  „Versace Bedouin“ snimljen na Wall Streetu.

Morgan je pisala za uticajne sajtove poput Forbesa i Inc.com, a zanimljivo je da je u jednom članku za prvopomenuti 2020.godine „istražila“ kako da „zaštitite svoje poslovanje“ jer „sajber-kriminalci i prevaranti koriste prednosti poremećaja izazvanih pandemijom“.

Njen profil na LinkedInu kaže da je diplomirala ekonomiju i međunarodne odnose na Kalifornijskom univerzitetu u Dejvisu i magistrirala ekonomiju međunarodnog razvoja na Američkom univerzitetu u Kairu.

„Holanđanin“

Lihtenštajn, koji je poznat kao „Holanđanin“, sebe na LinkedInu opisuje kao „tehnološkog preduzetnika, kodera i investitora“ koji je „zainteresovan za tehnologiju blokčejna, automatizaciju i big data tehnologiju“.

Završio je srednju školu u Glenvjuu, Ilinois, i na Univerzitetu Viskonsin-Medison sa diplomom iz psihologije, bar kako sam piše na njegovom profilu na ovoj poslovnoj mreži.

U izjavi datoj poreskoj službi pod zakletvom, bračni par je kazao da su potrošili tek manji dio ukradenog novca, nešto na zlato, a nešto na nezamjenjive tokene (NFT).


(Pressmedia)