Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

KOZARIĆ UPOZORAVA: ZIMU NE TREBA ČEKATI, SAD TREBA DONIJETI MJERE

Inflacija koja je pogodila cijeli svijet, prvenstveno zbog ruske agresije na Ukrajinu, izazvala je haos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O tome šta očekuje našu zemlju te imamo li uopće strategiju govorio j eKemal Kozarić, ambasador BiH u Austriji i bivši guverner Centralne banke BiH.

On je još jednom podsjetio da je konvertibilna marka stabilna. Valutni odbor ima pravilo – svaka domaća valuta u optjecaju mora biti pokrivena eurom. Postoje i devizne rezerve – oko 8 milijardi eura – koje se nalaze u centralnim bankama EU-a. Čak su oko 800 miliona KM neto devizne rezerve – preko pokrića.

  • Najbolje je pustiti Centralnu banku BiH da kao nezavisna institucija vodi monetarnu politiku kako je dosad vodila – kaže Kozarić za FTV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kozarić je istakao kako je inflacija u Austriji 7,1 posto – to je najviše od 1981. godine. Ali Vlada je osigurala 1,3 milijarde eura da zaštiti najugroženije građane i svi sa prihodom ispod 30 hiljada eura će dobiti subvencije, od 100 do 200 eura, a dječiji doplatak je povećan na 95 eura po djetetu.

  • Država mora da pokaže snagu i zaštiti građane – poručuje Kozarić i pojašnjava: “Mislim na Vijeće ministara BiH, koje je zaduženo za indirektne poreze, ili na entitete, koji jesu dijelovi BiH, ali i kantone, koji imaju svoje ovlasti kad su u pitanju direktni porezi”.

U BiH je inflacija između 9 i 12 posto, procjene su da će se u drugom polugodištu smanjiti, navodi Kozarić. Istakao je da je su poskupjeli hrana, transport, energenti…, a problem je uvoz plina i nafte – i kako ćemo se pripremiti za jesen i zimu:

  • Građani imaju pravo da budu zabrinuti i čekaju zimu. A zimu ne treba čekati, nego sad donijeti mjere. Prva je porast plata – i u javnom i u realnom sektoru, kao i penzija.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

Hayat