Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

MMF: Rat je izazvao najveću krizu hrane u svijetu od 2008.

[ad_1]

MMF navodi da se oko 345 milijuna ljudi suočava s nestašicom opasnom po život, prenosi Reuters.

Prema novom izvješću MMF-a, procjenjuje se da će se 48 zemalja koje su najviše izložene nestašici hrane suočiti s ukupnim povećanjem troškova uvoza od devet milijardi dolara u 2022. i 2023. godini, zbog naglog povećanja cijena hrane i gnojiva.

To će iscrpiti rezerve mnogih osjetljivih i sukobima pogođenih država, koje se već suočavaju s problemima u platnoj bilanci nakon pandemije korona virusa i rasta cijena energije.

“Samo ove godine procjenjujemo da je najizloženijim zemljama potrebno sedam milijardi dolara za pomoć najsiromašnijim kućanstvima”, rekli su direktorica MMF-a Kristalina Georgieva i drugi dužnosnici Fonda.

MMF je pozvao na brzo povećanje humanitarne pomoći kroz Svjetski program za hranu i druge organizacije, kao i kroz ciljane fiskalne mjere u pogođenim zemljama za pomoć siromašnima, ali je naglasio da bi prioritet vlada trebala biti borba protiv inflacije.

MMF je također pozvao na ukidanje zabrana izvoza hrane i drugih protekcionističkih mjera.

Prije početka vojne operacije Ukrajina je bila među prvih pet izvoznika žitarica, dok su Rusija i Ukrajina bile glavni izvoznici gnojiva.

Obnavljanje isporuka iz crnomorskih luka, u sklopu sporazuma s Rusijom, samo je djelomično ublažilo nestašice.

Business Magazine