Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Na području Bijeljine eutanazirano više od 400 svinja zbog pojave afričke kuge – Centralna.ba

U Konjicu je danas održan sastanak predstavnika stranaka Trojke, te delegacija SNSD-a i HDZ-a.

Nakon sastanka, medijima se obratio lider SNSD-a Milorad Dodik.

Veoma je važno da se održao sastanak partnera. Jedna od tema je bio zakon iz RS. Razumijem bošnjačke partnere koji se bune – rekao je na početku Dodik.

Kazao je kako su na sastanku napravili set pitanja koje trebaju razmotriti kao i kako ih se može realizirati.

Imamo različite poglede. Mi smo ovdje za potpuno čišćenje BiH od bilo kakvog stranog utjecaja. Ne samo od lažnih visokih predstavnika, već i od američkog ambasadora koji se upliće u unutrašnje stvari BiH. Neki to prihvataju, tvrde da je to vladavina prava – rekao je Dodik.

Oglasio se i Čović, lider HDZ-A BiH rekavši :Sagledali smo sve probleme rada ovog našeg partnerstva na nivou Bosne i Hercegovine. Pomalo smo spominjali i Federaciju. Nastojali smo prepoznati sve ono što nas opterećuje. Sve što smo stavili u prioritete završiti dinamikom, ali isto tako uvjeren sam da je ovaj sastanak bio više nego koristan zbog atmosfere u Bosni i Hercegovini koja se gradila u prethodnim danima, pa i oko ovog sastanka. Bez razgovora nema rješenja problema. Čini mi se da se treba ovo nastaviti i još dinamičnije. Ne smijemo ostavljati duže vrijeme da ne sjedimo zajedno. Vremenska praznina koja se ostavi uvijek se iskoristi od strane nekoga i to znači da naše partnerstvo nije dovoljno jako.

Istakao je da je jasno kazao kolegama da je ovo njegova domovina te da poštuje ustav.

To je jedina mjera ili okvir. Koliko bih ja drugačije uredio BiH ili svako drugi, ona ima svoj Dejtonski okvir i Aneks 4 i ja ga apsolutno poštujem dok ne dobijemo mogućnost napraviti drugačije okruženje. Taj Ustav definira puno pitanja o kojim mi sada želimo govoriti. Da li bi neko na drugačiji način uradio neku odluku ili ne, to je stvar izbora. Mi zajedno, svjesni svih razlika između nas, apsolutno svjesni ogromnih razlika između nas trebamo dogovoriti, za ono što mislimo da trebamo u interesu Bosne i Hercegovine. – Kršenje Dejtonskog sporazuma odudara od onog što sam sad rekao. Poštujem Ustav BiH, Aneks 4. Pokušajte i vi doživljavati i pročitati te dokumente i onda se odnositi prema njima, kao što ja pokušavam i reći „Da to je moj ustav, ja ga želim poštivati“. I ono što predvodi politika HDZ i Hrvatskog narodnog sabora je upravo to – poručio je Čović.

Upitan je o izbacivanju stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Na tome radimo zadnjih 10 godina. Jedan od prioriteta je da treba donijeti novu odluku/zakon o Ustavnom sudu i riješiti pitanje stranaca u Ustavnom sudu. Nema EU sa strancima u institucijama BiH. Kada i kako, to se moramo dogovoriti između sebe, zaključio je Čović.