Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Na Vlašiću uskoro četverosjed i nove skijaške staze! – Centralna.ba

Iz državnog izbornog povjerenstva stiglo je danas priopćenje kojim pozivaju predsjednika Zorana Milanovića da poštuje uputu Ustavnog suda te se suzdrži od direktnog sudjelovanja u političkoj izbornoj promidžbi.

U DIP-u napominju da nemaju ni ovlasti ni namjeru ulaziti u dio javnih istupa gdje se nastupa s pozicija Predsjednika Republike Hrvatske, ali imaju obavezu upozoriti sve sudionike u ovoj izbornoj utakmici, pa i Predsjednika, ako izlaze iz okvira postupanja koje je postavio Ustavni sud Republike Hrvatske u svom Upozorenju.

Priopćenje DIP-a prenosimo u cijelosti:

“U vezi s javnim istupima Predsjednika Republike Hrvatske i nakon Upozorenja Ustavnog suda Republike Hrvatske, u kojima ističe da će nakon izbora preuzeti dužnost budućeg premijera, Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske se očituje kako slijedi:

Oglas

Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske, nastavno na Upozorenje Ustavnog suda Republike Hrvatske, poziva Predsjednika Republike Hrvatske da se, prilikom svojih medijskih istupa, suzdrži od direktnog sudjelovanja u političkoj izbornoj promidžbi na strani bilo kojeg izbornog sudionika (odnosno koalicije).

Naime, navedeno je suprotno Upozorenju Ustavnog suda Republike Hrvatske, u kojem je istaknuto da dužnost Predsjednika Republike Hrvatske “isključuje bilo kakvu mogućnost, da u kontekstu raspisanih izbora, bude kandidat na listi ili istican kao kandidat za dužnost predsjednika Vlade Republike Hrvatske ili da u tom svojstvu sudjeluje u političkoj izbornoj kampanji”.

“DIP nema ni ovlasti ni namjeru ulaziti u dio javnih nastupa gdje ulazi s pozicije predsjednika”
Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske nema ni ovlasti ni namjeru ulaziti u dio javnih istupa gdje se nastupa s pozicija Predsjednika Republike Hrvatske, ali ima obavezu upozoriti sve sudionike u ovoj izbornoj utakmici, pa i Predsjednika Republike Hrvatske, ako izlaze iz okvira postupanja, koje je postavio Ustavni sud Republike Hrvatske u svom Upozorenju.

Naglašavamo da je u Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, propisano da Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske brine o zakonitoj pripremi i provedbi izbora, a ustavnost i zakonitost izbora nadzire Ustavni sud Republike Hrvatske.

Oglas

Stoga još jednom pozivamo sve sudionike ovog izbornog postupka, da već od njegove prve faze, vode računa o odredbama izbornog zakona, obvezatnih uputa Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske kao i o stajalištima Ustavnog suda Republike Hrvatske”.