Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Nafta probila granicu od 100 dolara

[ad_1]

Cijene nafte su porasle, a Brent je prešao 100 dolara po barelu prvi put od 2014. godine, dok je Rusija napala Ukrajinu, pogoršavajući zabrinutost da bi rat u Evropi mogao da poremeti globalno snabdijevanje energijom.

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio, kako je rekao, specijalnu vojnu operaciju, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je u twittu da je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u punom obimu.

Nafta Brent je dostigla maksimum od 102,48 dolara po barelu, najvišu vrijednost od septembra 2014, i bila je na 102,06 dolara po barelu u 05:47 GMT, što je porast od 5,22 dolara, ili 5,4 posto.

Fjučersi američke sirove nafte West Texas Intermediate (WTI) skočili su za 4,85 dolara, ili 5,3 posto, na 96,95 dolara po barelu, nakon što su porasli na čak 97,40 dolara, najviše od augusta 2014.

Cijene nafte porasle su za više od 20 dolara po barelu od početka 2022. godine, zbog straha da će Sjedinjene Američke Države i Evropa uvesti sankcije ruskom energetskom sektoru, remeteći snabdijevanje.

Rusija je drugi po veličini proizvođač nafte u svijetu, uglavnom prodaje svoju naftu evropskim rafinerijama, i najveći je dobavljač prirodnog gasa za Evropu, obezbjeđujući oko 35 posto snabdijevanja.

“Najava Rusije o specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini dovela je Brent do granice od 100 dolara po barelu”, rekao je Warren Paterson, šef istraživanja roba u holandskoj multinacionalnoj korporacija za bankarstvo i finansijske usluge (ING).

“Ova rastuća neizvjesnost u vrijeme kada je tržište nafte već tijesno čini ga ranjivim, tako da će cijene vjerovatno ostati nestabilne i povišene”, dodao je on.

Business Magazine