Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

NIŽE CIJENE: U BiH se sve više dolazi zbog uljepšavanja

Urazdoblju siječanj – rujan 2022. turisti su u BiH ostvarili 1,121.267 posjeta, što je više za 54,9% i 2,496.223 noćenja, što je više za 44,1% u odnosu na isto razdoblje 2021. Usporedbe radi, u razdoblju siječanj – rujan 2019., godini prije izbijanja pandemije COVID-19, turisti su u BiH ostvarili 1,281.751 posjet.

Niže cijene

Broj noćenja domaćih turista u razdoblju siječanj – rujan ove godine bio je viši za 12,3%, dok je broj noćenja stranih turista bio viši za 73,3% u odnosu na isto razdoblje 2021. U ukupno ostvarenom broju noćenja udio domaćih turista bio je 37,2%, dok je 62,8% bio udio stranih turista. Turisti u BiH dolaze zbog prirodnih ljepota, povijesnih znamenitosti, vjerskog turizma, ali ima i onih koji dolaze zbog kozmetičkih zahvata i tretmana te stomatoloških usluga. Naime, turisti iz regije i inozemstva vraćaju se u svoje zemlje uljepšani i zadovoljni. Cijena usluge je u nekim zemljama i do šest puta veća nego u BiH. Usporedbe radi, u Švicarskoj aplikacija botoksa košta 1500 franaka, a u BiH 500 KM. Također, 1 ml hijalurona u BiH košta 500 KM, naravno, ovisno i o brendu, a u Hrvatskoj oko 800 KM. Jedan tretman microneedlinga, primjerice, u Njemačkoj košta oko 250 eura, a u BiH oko 150 KM.

– Gosti iz regije i inozemstva uvelike dolaze i na uljepšavanje. Zadrže se nekoliko dana, koliko je potrebno za jedan nekirurški zahvat, obiđu zanimljivije destinacije naše zemlje i vrate se s ljepšim licem, nosom, zubima – kazala je za Fenu dr. stomatologije i certificirana liječnica za nekirurške intervencije Jelena Krčum.

Klijenti dolaze iz zapadne Europe te susjedstva.

– Najtraženije su nam usluge primjena dermalnih filera u svim regijama lica i aplikacija botulinum toksinom (botoks), a osim ženske populacije, o svom izgledu jako brinu i muškarci – ustvrdila je dr. Krčum.

Dobra kvaliteta

Već godinama dolazak dijaspore u BiH na godišnji odmor u ljetnim mjesecima sa sobom povlači i povećanje obujma posla u domaćim frizerskim i kozmetičkim salonima te stomatološkim ordinacijama. Osim što će sve usluge, odnosno proizvode, dobiti znatno jeftinije nego u inozemstvu, dijaspora ulaže i veliko povjerenje u bh. stručnjake koji se ističu po kvaliteti. Osim stomatoloških usluga, koje se odnose na popravak, čišćenje i liječenje zuba, izuzetno su česte i protetske usluge.

– To su protetske nadogradnje, zatim izrade navlaka, cirkon-navlake, razne vrste proteza, kombinirani radovi, implantati i slično – kažu i dodaju da, osim bh. dijaspore, usluge bh. stomatologa koristi i sve veći broj stranih državljana, kako zbog pristupačne cijene ali i kvalitete.