Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Njemačka suspenduje Sjeverni tok 2

[ad_1]

Njemačka vlada je, nakon ruske invazije istočnih ukrajinskih pokrajina,  zaustavila postupak izdavanja dozvole za rad plinovoda Sjeverni tok II.

“Njemačka vlada do daljnjega zaustavlja postupak izdavanja dozvole za rad plinovoda Sjeverni tok II”, javlja njemačka agencija dpa pozivajući se na izvore u vladi.

“Zbog eskalacije rusko-ukrajinskog sukoba, njemačka Vlada zaustavlja proces odobravanja Sjevernog toka 2, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz”, prenosi Tagesspiegel.

Projekt Sjeverni tok II je gotov, ali čeka upotrbnu dozvolu nakon što su njemačke vlasti zatražile promjene u vlasničkoj strukturi plinovoda. Prema zakonima EU-a opskrbljivač ne bi trebao biti istovremenoi vlasnik plinovoda.

Nakon ruske invazije dijelova Ukrajine unutar njemačke vlade su sve glasniji pozivi za zaustavljanjem projekta plinovoda Sjeverni tok II, kojim bi ruski plin direktnim putem trebao biti dopreman u Njemačku, a koji trenutno čeka upotrebnu dozvolu, prenosi Index.hr.

“Mi moramo odmah zaustaviti ovaj projekt. To je oduvijek bio naš stav i na tome se ništa nije promijenilo”, rekao je nešto ranije ministar poljoprivrede iz stranke Zeleni Cem Oezdemir u razgovoru za javni servis Deutschlandfunk.

Oezdemir je rekao da vjeruje kako je ruskom invazijom na istočne ukrajinske pokrajine došao trenutak da se unutar koalicijske socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade razgovara o konačnom zatvaranju projekta.

“To moramo zajednički unutar vlade dogovoriti. Nadam se da i naši koalicijski partneri imaju isto mišljenje o ovom pitanju. Najkasnije u ovom trenutku je došao trenutak da zaustavimo projekt i kažemo okrenimo se obnovljivim izvorima energije”, rekao je jedan od čelnika stranke Zeleni.

On je rekao da “njemačka energetska ovisnost” o autoritativnim režimima poput onog u Rusiji “mora prestati”.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski  je od Njemačke zatražio hitno ukidanje projekta Sjeverni tok II.

Njemački kancelar Olaf Scholz je nedavno rekao kako bi invazija na Ukrajinu otvorila mogućnost pokretanja svih raspoloživih sankcija, ali pritom nije izričito spomenuo Sjeverni tok II. Sada je i on, nakon susreta s irskim premijerom Michaelom Martinom, potvrdio zaustavljanje projekta.

Business Magazine