Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

OSJETAN PAD CIJENE NAFTE NA SVJETSKOM TRŽIŠTU NAKON SUKOBA IRANA I IZRAELA

Nafta Brent, ključna referentna vrijednost za cijene nafte na međunarodnom nivou, bila je niža, ali se i dalje trgovala blizu 90 dolara po barelu ovog jutra.

Cijene su već porasle u očekivanju akcije Irana, a nafta Brent se prošle sedmice približila šestomjesečnom vrhuncu.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je da konfrontacija s Iranom “još nije gotova”.

“Jasno je da tržište nafte u ovom trenutku ne vidi potrebu da se uzme u obzir bilo kakva dodatna prijetnja snabdijevanjem“, rekla je energetska analitičarka Vandana Hari.

Nafta Brent bi mogla pasti ispod granice od 90 dolara, ali je malo vjerovatno da će doći do značajnog povlačenja jer su trgovci i dalje fokusirani na rizike povezane sa sukobima u Gazi i Ukrajini, dodala je ona.

Analitičari su također rekli da će reakcija Izraela na napad biti ključna za globalna tržišta u narednim danima i sedmicama.

“Mislim da ćemo vidjeti prirodnu volatilnost. Ako bi došlo do neke vrste protupoteza od strane Izraela, onda bi to, mislim, pokrenulo energetska tržišta u velikoj mjeri na gore”, rekao je Peter McGuire iz trgovačke platforme XM.com BBC.

Iran je tokom vikenda lansirao bespilotne letjelice i projektile prema Izraelu nakon što je obećao odmazdu za napad na njegov konzulat u glavnom gradu Sirije Damasku 1. aprila.

Krajem prošle sedmice cijena nafte tipa Brent dostigla je 92,18 dolara po barelu, najviše od oktobra, prije nego što je ponovo pala na 90,45 dolara.

Iran je sedmi najveći proizvođač nafte u svijetu, prema američkoj Upravi za energetske informacije, i treći po veličini član kartela proizvođača nafte Opeca.

Analitičari kažu da je ključno pitanje za buduće cijene nafte da li će to utjecati na transport kroz Hormuški moreuz.

Hayat