Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Plin poskupio za 3,9 posto

[ad_1]

Saglasnost za primjenu novog cjenovnika data je na zahtjev “Energoinvesta” od 28. decembra 2023. godine, koji je obrazložen stanjem na svjetskom tržištu plina i nafte.

“Energoinvest obavještava da je zbog redovnog tromjesečnog usaglašavanja cijene Gazprom izvršio korekciju cijene prirodnog gasa za I kvartal 2024. godine, što je rezultiralo povećanjem nabavne cijene gasa. Navedeno povećanje Energoinvest je uputio prema Vladi FBIH sa zahtjevom za povećanjem cijene gasa u ukupnom iznosu od 3,9% u odnosu na prethodni kvartal.  Navedeni zahtjev  za povećanjem od 3,9% , osim povećanja cijene gasa od strane Gazproma, sadrži i povećanje od 0,45%,  koje je rezultat povećane cijene transporta od strane  transportera Sarajevo – gas  Istočno Sarajevo.”, stoji u saopćenju.

Navedeno povećanje  Vlada FBiH je prihvatila i isto će biti  objavljeno u SL. Novinama Federacije BiH  sa primjenom od 01.01.2024. godine.

Poskupljenje plina iz “Energoinvesta” najavljeno je i nakon potpisivanja novog trogodišnjeg ugovora sa “Sarajevo-gasom” iz Istočnog Sarajeva, koji od januara predviđa novu, višu cijenu transporta plina.

Objava Plin poskupio za 3,9 posto pojavila se prvi puta na Business Magazine.

Business Magazine