Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Počela ‘Sarajevska energetska i klimatska sedmica’

[ad_1]

U Sarajevu će od 25. do 29. septembra biti održana „Sarajevska energetska i klimatska sedmica“ (SECW 2023) s ciljem ubrzavanja i usmjeravanja tranzicije energetike, predstavljanja adekvatnih rješenja za izazove klimatskih promjena i načina provođenja reformi energetskog sektora ka obnovljivim izvorima energije i energijskog efikasnosti.

Privredna komora Federacije BiH u saradnji sa partnerima, a pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, potpredsjednika Federacije BiH Igora Stojanovića, federalnih ministarstava energije, rudarstva i industrije, okoliša i turizma, Ministarstva privrede KS, gradova Sarajevo i Mostar i Brčko distrikta BiH, organizira taj međunarodni događaj.

Očekuje se učešće više od 200 panelista sa više od 1.000 učesnika iz svih krajeva svijeta.

Bosni i Hercegovini predstoji donošenje važnih odluka o budućnosti energetskog sektora, uvažavajući važnost klimatskih promjena, odnosno ciljeva klimatske neutralnosti i dekarbonizacije energetskog sektora BiH do 2050. godine. Sarajevo, kao glavni grad Bosne i Hercegovine, opredijelilo se za postizanje klimatske neutralnosti, doprinoseći BiH u postizanju tog cilja, te uključilo u međunarodne projekte razvoja i implementacije konkretnih koraka u tom pravcu.

Prvog dana „Sarajevske energetske i klimatske sedmice“ u ponedjeljak, 25. septembra bit će analiziran dosadašnji proces energetske tranzicije u BiH sa ekspertima iz BiH i stručnjacima iz svih krajeva svijeta u okviru radionica koje održavaju Međunarodna agencija za obnovljive izvore energije (IRENA) i Sekretarijat za tranziciju regiona bogatih ugljem iz Brisela.

Centralni događaj SECW-a je Međunarodna konferencija “Energetska tranzicija – put u novu energetsku i klimatsku budućnost regije” koja će biti održana 26. i 27. septembra.

Fokus prvog dana konferencije je pravedna tranzicija regiona bogatih ugljem, strateški ciljevi ka dekarbonizaciji, upravljanje koordinacijom na više nivoa vlasti za ublažavanje klimatskih promjena. Drugi dan konferencije akcenat će biti na finansiranju dekarbonizacije tržišnim mehanizmima, te nalasku puta ka klimatski neutralnoj budućnosti regiona. Kroz panele će biti detaljno predstavljen proces razvoja cirkularne ekonomije, korištenja obnovljivih izvora energije i njihove proizvodnje u zemljama zapadnog Balkana, te razvijanje elektromobilnosti u regiji.

U četvrtak, 28. septembra u Energoinvestu bit će događaj posvećen Emeriku Blumu, osnivaču Energoinvesta u okviru kojeg biti održani paneli posvećeni zaštiti okoliša u projektima dekarbonizacije, razvoju prijenosnih i distributivnih mreža za integraciju obnovljivih izvora energije, te razvoju novih tehnologija sa fokusom na inovativne metode.

SECW 2023 završit će u petak, 29. septembra u Privrednoj komori FBiH razgovorima o energijskoj efikasnosti i inovacijama u daljinskim grijanjima i hlađenjima, nakon čega će biti održana i završna press konferencija.

Održavanje Sarajevske energetske i klimatske sedmice programski i finansijski podržavaju zemlje partneri Češka i Norveška, Britanska i Švedska ambasada u BiH, Svjetsko energetsko vijeće, Projekat Vlade Sjedinjenih Američkih Država USAID EPA, UNDP, GIZ, UNECE, IRENA, EBRD, Svjetska banka, projekat EU4Energy, SEI, PIN, FIC, EPBiH, EPHZHB, te Procredit i NLB banka, kao i cementare Lukavac i Kakanj.

Business Magazine