Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

PRIPREME ZA ZIMSKU SEZONU UVELIKO SU POČELE: PELET JEFTINIJI, A UGALJ SKUPLJI ZA 20 POSTO

Sa prošlogodišnjih 730 maraka po toni, pelet je pao na 500 KM, dok većina Hercegovaca i dalje koristi struju kao energent za zagrijavanje domova.

Pripreme za zimsku sezonu uveliko su počele. Kupuju se drva, pelet, a oni koji se griju na plin i struju nadaju se da do poskupljenja neće doći. Muhamed Helać, menadžer kompanije Drvosječa, kaže da se i dalje najviše naručuju pelet i drva. Cijene nisu porasle u odnosu na prošlu godinu. Eventualna poskupljenja očekuju se u oktobru. Najpopularniji je pelet i cijene su niže u odnosu na prethodnu godinu. Lani od 640 do 730 maraka po toni, a sada od 500 do 520 maraka. Dakle, jeftiniji je i za 20 posto.

  • Što se tiče proizvoda koji su ostali na istom rasponu cijena, to su iscijepano drvo i mrki, odnosno kameni ugalj. Drva su 150 do 160 maraka po metru, dok je mrki ugalj 285 maraka po toni i imamo popularni lignit ugalj, u narodu poznat kao drveni ugalj. On je jedini pretrpio porast cijena za čak 20 posto, pa je cijena od prošlogodišnjih 195 maraka po toni, sada 235 KM – poručuje Helać.

Iako se većina građana pribojava kriza, porasta cijena energenata, u ovom trenutku isporuka je stabilna i ne očekuju se veće promjene ni u zimskom periodu. Ekonomski analitičari smatraju da je trenutno stanje dobro i što se tiče ponude i potražnje, opskrbe i cijena.

Iako se većina građana pribojava kriza, porasta cijena energenata, u ovom trenutku isporuka je stabilna i ne očekuju se veće promjene ni u zimskom periodu. Ekonomski analitičari smatraju da je trenutno stanje dobro i što se tiče ponude i potražnje, opskrbe i cijena.

  • Što se tiče električne energije, nema naznake za poskupljenje, tako da je od energenata plin najpovoljniji. Prosto ćemo vidjeti kako će se stvari odvijati, jer su ugovori o korištenju prirodnog plina tromjesečni – smatra Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Većina građana se u Hercegovačko-neretvanskom kantonu grije na struju. Marin Bago iz Udruženja potrošača Futura kaže da građani Mostara i okoline nemaju puno izbora. Većina ih koristi električnu energiju. Neki, koji imaju kuće, koriste i drva.

  • Nema nikakvog razloga da budu skuplji, pogotovo kada je električna energija u pitanju. Problem se javlja kad je u EU i drugim lokacijama struja skuplja nego kod nas. Onda elektroprivrede, koje su još naše javne ustanove, moraju prvo podmirite naše potrebe, pa povećavaju cijene kako bi izvukle nešto novca – kaže Marin Bago, predstavnik Udruženja potrošača Futura, piše Oslobodjenje.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

Hayat