Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Proizvođači peleta izgubili tržište

Proizvođači pojedinih vrsta ogrijeva nikako da stanu na zelenu granu, jer iako je zabrana izvoza peleta više nije na snazi, strano tržište je izgubljeno.

Odluka o zabrani izvoza peleta u strane zemlje prestala je važiti 31. siječnja, nova nije donesena, tako da domaći proizvođači u tom smislu sada nemaju prepreku za plasman.

Međutim, iako u skladištima već mjesecima stoji pelet vrijedan desetine milijuna eura, potražnja je gotovo nikakva.
Predsjednik Asocijacije certificiranih proizvođača peleta u BiH Goran Ivanović rekao je da je situacija i dalje veoma teška.
–Zabrana je istekla, ali smo propustili sve šanse dok je potražnja za peletom bila velika. Naši kupci su u međuvremenu pronašli druge dobavljače i biti će veoma, veoma teško vratiti se na izgubljeno tržište – istaknuo je Ivanović.

Osim toga, dodao je, proizvođačima ni vremenske prilike ne idu u prilog, jer je zima prilično blaga pa samim tim i nema potražnje za peletom.

– Naši kupci su početkom prošle godine naručili određene količine peleta i uplatili avanse po cijenama koje su važile tada, a mi smo imali obvezu da im naručenu robu isporučimo do kraja godine. Bili smo spriječeni i nismo ispunili svoje obveze. U međuvremenu cijena peleta je pala i do 70 posto, potražnje nema i sad smo u problemu jer je cjenovna razlika velika, pregovaramo i pokušavamo naći neki zajednički interes. Iako smo već pali financijski na svemu ovome, još im moramo odobravati dodatne rabate da bi oni imali interesa da nastavimo dalje suradnju – kazao je Ivanović.

Istaknuo je kako je određena količina peleta isporučena kupcima koji su uplatili avanse.

Ivanović je istaknuo kako ni kod nas trenutno nema potražnje za peletom, ali da je svakako već sada potrebno razmišljati o idućoj sezoni.

–Zima će ponovo doći i ovo je pravi trenutak, dok još nije velika potražnja, da se osigura pelet za iduću sezonu, jer nitko više ne zna što se može dogoditi na tržištu. Mi ispod cijene više ne možemo proizvoditi, što će i kako biti dalje, vidjet ćemo – kazao je Ivanović naglasivši da se domaće tržište mora čuvati, jer ono daje stabilnost ovoj industriji.

Ivanović smatra kako bi i dalje trebala biti na snazi odluka o zabrani izvoza trupaca, jer se na taj način čuva sirovina za domaću drvnu industriju koja zapošljava veliki broj radnika.

–Znatno je pala potražnja za svim proizvodima od drveta, narudžbe su sve manje, jer Europa ulazi u recesiju. Pred nama je veoma težak period i bez podrške vlasti i pomoći biti će teško da se sami izborimo – zaključio je Ivanović, prenosi agencija.

 

Centralna.ba