Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Radnicima pogrešno obračunavali plaće 20 godine

U slovenskoj farmaceutskoj tvrtki Lek više godina su se netočno obračunavale plaće zaposlenicima, što je otkriveno tek početkom ove godine, objavljeno je u emisiji “Svet” na Kanalu A.

Lek je informirao zaposlenike da će im nadoknaditi štetu za posljednjih pet godina, kako je propisano zakonom. Iz tvrtke su danas potvrdili netočan obračun plaća.

U Leku su pogrešku otkrili kada su promijenili nositelja obračuna plaća koji je s revizorom obavio pomnu provjeru. Potom se susreo s nedostacima u obračunu naknada za odsutnost s posla, poput blagdana, bolovanja i drugih oblika plaćene odsutnosti, grešaka u obračunu naknada, poput naknada za smjenski rad, rada blagdanima, naknada za noćni rad i naknada u nepovoljnim uvjetima rada, izvijestili su u emisiji, prenosi siol.net.

Prema podacima “Sveta”, od 2003. godine, kada je Lek preuzeo švicarski Novartis, oštećeno je najmanje 3000 zaposlenika, a ukupna šteta iznosi stotinjak milijuna eura.

Prema riječima radnika koji se javio za emisiju, on i njegovi kolege tek su u ožujku ove godine saznali da su im se višegodišnje plaće krivo obračunavale. Prema njegovim riječima, mjesečno im je nedostajalo stotinjak eura, nekima i više. Zaposlenici sada traže isplatu za cijelo navedeno razdoblje ili barem naknadu, a Lek im je ponudio zakonsku isplatu za petogodišnje razdoblje.

Premalo isplaćene naknade bit će vraćene svim sadašnjim i bivšim zaposlenicima za vrijeme nakon 1. siječnja 2017. godine, potvrđeno je Kanalu A u Leku. Pritom će se plaćati zatezna kamata za razdoblje od posljednje tri godine, odnosno od 1. siječnja 2019. godine, dodaju.

Kako je također objavljeno u emisiji, platne liste svih 20 godina bile su toliko složene da nitko od zaposlenika nije znao izračunati niti provjeriti ispravnost obračuna plaća, što je ove godine potvrdio i sindikat u dopisu zaposlenicima, prenosi agencija.

Centralna.ba