Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Rimac prikupio milijardu maraka

Hrvatska tvrtka Rimac Group za tehnologiju električnih vozila priopćila je u srijedu da je prikupila 500 milijuna eura financiranjem serije D, procjenjujući tvrtku na više od 2 milijarde eura.

-Prihodi će podržati kontinuirane inovacije tvrtke u proizvodnji, proširenje proizvodnje i kontinuirano stjecanje talenata, stoji u priopćenju za javnost.

Prikupljanje sredstava vodili su SoftBank Vision Fund 2 i Private Equity business unutar Goldman Sachs Asset Managementa, uz sudjelovanje postojećih dioničara Rimca, uključujući Porsche i InvestIndustrial.

Mate Rimac ostaje najveći dioničar tvrtke.

Sredstva će se prvenstveno koristiti za daljnji razvoj tehnološke grane Rimac Technology u potpunom vlasništvu jer započinje serijsku proizvodnju velikih količina za globalne proizvođače originalne opreme, koristeći stručnost stečenu razvojem potpuno električnog hiperautomobila Rimac Nevera.

Rimac Technology je već u partnerstvu sa svjetskim brendovima uključujući Porsche, Hyundai, Automobili Pininfarina, Koenigsegg i Aston Martin.

Rimac Technology pojačava svoje proizvodne kapacitete i dovršava radove na novom kampusu koji se prostire na 200.000 četvornih metara u Svetoj Nedelji kraj Zagreba.

Radeći punim kapacitetom iz kampusa, Rimac Technology bit će sposoban proizvoditi desetke tisuća komponenti svake godine, s proizvodima u rasponu od hibridnih i potpuno električnih baterijskih sustava do potpuno kotrljajućih šasija.

Grupacija planira uspostaviti nove proizvodne procese kako bi zadovoljila svjetsku potražnju automobila, ove godine zaposliti 700 članova tima, otvoriti nove urede na nekoliko lokacija širom Europe i proširiti nove proizvodne pogone u kampusu, rekao je Mate Rimac, izvršni direktor Rimca u priopćenju za javnost.

Rimac grupa je većinski dioničar u tvrtki za razvoj vozila Bugatti Rimac, s 55% udjela, a njemački proizvođač sportskih automobila Porsche posjeduje preostalih 45%, prenosi agencija.

Centralna.ba