Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Sa aerodroma u Tuzli u septembru prevezeno 42.688 putnika, žele premašiti godišnji plan

Međunarodni aerodrom u Tuzli u septembru je imao 42.688 putnika, što je okvirno njih deset hiljada više u odnosu na lanjski period, a 75,7 posto iz istog mjeseca 2019. godine, koja je, inače, bila rekordna za ovu zračnu luku.

Septembarski broj putnika ostvaren je sa 324 operacije, a kako je potvrđeno iz tuzlanskog aerodroma, od početka ove godine do danas opsluženo je 326.580 putnika. To je povećanje za 120 hiljada osoba, u odnosu na isti period prošle godine.

Direktor Međunarodnog aerodroma u Tuzli Dževad Halilčević za Klix.ba je kazao da bi ukupni broj prevezenih putnika trebao biti iznad ovogodišnjeg plana koji je zacrtan na 400.000 osoba.

Dobrom poslovnom rezultatu, prema riječima Halilčevića, mnogo je doprinijelo ukidanje svih pandemijskih mjera na domaćim, ali i aerodromima Evropske unije sa kojima je tuzlanska zračna luka povezana posredstvom aviokompanije Wizz Air.

“Vjerujemo da će naš godišnji plan od 400 hiljada putnika biti nadmašen. To je svakako dobro, iako, nažalost, još uvijek nismo dostigli onaj nivo iz 2019. godine, koji je bio rekordan. Ali, nadamo se da ćemo to već iduće godine uspjeti ostvariti sa novim destinacijama i aviokompanijom Ryanair”, naveo je Halilčević.

Inače, tuzlanskom aerodromu u narednom periodu će biti nametnut dodatni posao zbog činjenice da njihov strateški partner, aviokompanija Wizz Air ukida bazu u Sarajevu te svoje djelovanje dodatno unapređuje u gradu soli.

Također, od novembra operacije počinje obavljati i aviokompanija Ryanair koja će u ponudi, zasad imati tri destinacije.