Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Sabor usvojio zakon, euro 1. siječnja postaje službena valuta u Hrvatskoj

HRVATSKI sabor danas je većinom glasova usvojio Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj. Za taj zakon glasalo je 117 zastupnika, 13 je bilo protiv, a jedan suzdržan.

Zastupnici su odbacili amandmane Mosta i Kluba ZLB-a te zaključak Kluba Mosta, koje vlada nije prihvatila. Euro bi službena valuta u Hrvatskoj trebao postati 1. siječnja sljedeće godine, a prije nego što u potpunosti zamijeni kunu, od 5. rujna cijene bi se iskazivale dualno, u kunama i eurima.

Dualno iskazivanje cijena trebalo bi se protegnuti i na cijelu sljedeću godinu pa bi cijene i tijekom 2023. trebale biti istaknute u obje valute. Tijekom cijele 2023. građani neće imati trošak kod zamjene gotovog novca kune u euro, a to će moći činiti u bankama, Hrvatskoj pošti i Fini.

Također, i nakon isteka tog roka, dakle neograničeno, građani će moći u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) besplatno mijenjati novčanice kune za euro. Uoči glasanja dio oporbe se ponovo usprotivio uvođenju eura o ovom trenutku.

Most i Suverenisti protiv uvođenja eura

Mostov Miro Bulj rekao je kako je bila obaveza iskazati procjenu učinaka uvođenja eura, što nije učinjeno. Pozvao je sabor da povuče taj zakon i neka struka kaže svoje mišljenje, a odluku da donese narod na referendumu.

Marijan Pavliček (Suverenisti) kaže da ih brine kako će građani preživjeti mjesec kada uđemo u eurozonu i kako će naši umirovljenici i radnici živjeti kada budemo imali euro. Smatra kako je suludo ući u eurozonu u vrijeme najveće energetske krize Europske unije, u doba najveće ekonomske neizvjesnosti i najveće inflacije u posljednjih 20 godina.

Pavliček smatra da, od četiri kriterija konvergencije, naša zemlja neće ispuniti kriterij inflacije. “Nemojte srljati grlom u jagode. Nemojte srljati kao guske u maglu. Ne bi nam bilo prvi put u povijesti”, pozvao je.

Upitao se kako će umirovljenik s 40 godina radnog staža i 300 eura mirovine preživjeti mjesec kada će štruca kruha koštati dva eura. Lako je pričati kada se ima plaću od 2500 eura, kazao je.

I Mostov Zvonimir Troskot smatra da uvođenjem eura srljamo kao “guske u maglu” upozorivši da HNB nije bio prisutan niti na jednom predstavljanju Zakona o euru, a vodeća je institucija koja radi na implementaciji eura u Hrvatskoj.

Centralna.ba