Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Sindikati upozoravaju: Visoke cijene, a male plaće rezultirat će novim valom iseljenja

Dok cijene u Bosni i Hercegovini rastu, plaće ostaju iste. Savez sindikata Republike Srpske na današnjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta RS zatražit će povećanje najniže plaće, koja u ovom entitetu iznosi 650 KM i pokriva tek 30 posto mjesečne potrošačke košarice. Gospodarstvenici su protiv povećanja najniže plaće, jer će to, kažu, utjecati na rast cijena. Zbog odbijanja Federalne vlade da poveća minimalac u Federaciji BiH, Savez samostalnih sindikata BiH najavljuje prosvjede u rujnu.

Minimalac 

Galopirajući rast cijena i inflacije u oba entiteta najteže padaju radnicima koji rade za minimalac, piše BHRT.  Savez sindikata Republike Srpske smatra da poslodavci mogu povećati minimalac radnicima, jer imaju značajne porezne olakšice i dobit. Očekuju da se u idućih mjesec dana kroz socijalni dijalog definira koliko je procentualno moguće povećati najnižu plaću. Ako budu odbijeni, kažu da nisu isključeni ni štrajkovi ni prosvjedi. PROČITAJTE JOŠ Gorivo ih ne zanima: Digli sebi plaće za 500 KM!

“Naši poslodavci u regiji plaćaju najnižu stopu doprinosa na plaće. Vlada RS daje sredstva za povećanje plaća radnicima u gospodarstvu kod privatnih poslodavaca”, kaže Danko Ružičić, potpredsjednik Saveza sindikata RS za gospodarstvo. Gospodarstvenici u Republici Srpskoj su kategorično protiv povećanja najniže plaće. Kažu da je zahtjev ekonomski neopravdan i da je gospodarstvo preopterećena, naročito kroz povećanje cijena repromaterijala i energenata.

“Ako bismo išli u dodatno povećanje, sigurno da to većina gospodarskih društava ne bi mogla da izdrži i imat ćemo nekoliko negativnih efekata, a to je da će se smanjiti obim proizvodnje”, ističe Pero Ćorić, predsjednik Gospodarske komore RS.

Bez zelenog svjetla 

“Ja sam pekar pa sam kroz povećanje cijena osigurao povećanje plaća radnicima, ali to je s druge strane opteretilo građane. Podizanjem plaće dobivate iluziju da ste nešto popravili, a s druge strane utječete na rast cijena”, navodi Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS. Sindikalni zahtjevi za povećanje minimalca u Federaciji BiH u visini 70 posto prosječne plaće nisu dobili zeleno svjetlo od Federalne vlade.

“Vlada ne želi da nastavi socijalni dijalog da bi se povećala najniža plaća u FBiH. Čvrsto smo odlučili da ćemo u rujnu organizirati masovne prosvjede”, ističe Mevludin Bektić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Porodica koja živi od minimalca u Bosni i Hercegovini u stvari živi ispod granice siromaštva i teško da može da osigura prehrambeni minimum. Vlasti u Bosni Hercegovini ne čine ništa da ublaže siromaštvo i inflaciju, pa se, kako sindikalci kažu, može očekivati novi, masovni val iseljavanja iz BiH.

Centralna.ba