Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Središnja banka BiH odgovorila Dodiku: Povlačenje deviznih pričuva u BiH predstavljalo bi presedan u središnjem bankarstvu

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je na svom Twitter profilu napisao da Središnja banka BiH ima više od 15 milijardi KM investiranih u inozemstvu, a taj novac bi mogla investirati u domaće obveznice i tako doprinijeti sanaciji energetske krize i uložiti u druge gospodarske aktivnosti u BiH.

Središnja banka Bosne i Hercegovine, kako su naveli iz te institucije, u skladu s najboljim svjetskim praksama, devizne pričuve investira u odgovarajuće visokokvalitetne financijske instrumente u skladu s tržišnim uvjetima.

– Devizne pričuve, po definiciji, predstavljaju stranu aktivu, sredstva u stranoj valuti, koja se nalazi pod kontrolom monetarnih vlasti, odnosno središnjih banaka, i nalaze se na raspolaganju monetarnim vlastima za potrebe obavljanja njihovih funkcija i zadataka u skladu a odabranim modelom monetarne politike po kojem funkcioniraju. Dakle, sam pojam devizne pričuve govori o tome da se radi o deviznim sredstvima koja se zbog svoje prirode drže u devizama u inozemstvu – navode iz Središnje banke.

U skladu s pravilima valutnog odbora SBBiH svakodnevno izvršava transakcije kupoprodaje KM čije se poravnanje obavlja preko deviznih računa kod inobanaka. Generalno, središnje banke ne drže devizne pričuve u svojoj domicilnoj valuti, kao ni u zemlji, izuzev ograničene količine gotovine u stranoj valuti koju drže u svom trezoru budući da gotovinskim sredstvima ne bi bilo moguće adekvatno obavljati funkcije i zadatke zbog kojih se devizne pričuve i drže.

Svakako vrlo značajno pitanje o kojem treba voditi računa, kako naglašavaju iz SBBiH, jest upravljanje svim vezanim rizicima kojima su devizne pričuve izložene.

– Držanje deviznih pričuva u zemlji, odnosno povlačenje deviznih pričuva u BiH bi predstavljalo presedan u središnjem bankarstvu. U ovom slučaju SBBiH bi morala sve devizne pričuve pretvoriti u gotov novac (novčanice) i kao takve povući u svoju rzinicu. Sve ovo bi nosilo izuzetno velike troškove kao i ogroman rizik, a što bi u konačnici značajno poljuljalo i sam valutni odbor. BiH je mala otvorena ekonomija i ovakve odluke bi imale katastrofalne posljedice – naglašavaju.

Zajednički cilj držanja svih pričuva, kako su dodali, jest jačanje valutnog odbora, odnosno monetarne stabilnosti kao osnovnog preduvjeta za razvoj ekonomije.

– U tom smislu, SBBiH će se dosljedno držati zakonskog mandata u ostvarivanju monetarne stabilnosti, te i dalje raditi ono što je njena ovlast, a to je održavanje stabilnosti domaće valute i očuvanje povjerenja u nju – naveli su za Fenu iz Ureda za komunikacije SBBiH.

Dodik je ovih dana na Twitteru naveo da Središnja banka BiH ima investiranih više od 15 milijardi KM u inozemstvu, od čega je oko 11 milijardi KM investirano u obveznice europskih zemalja, najviše u Njemačkoj i Francuskoj.

– Očito je da Središnja banka BiH može financirati druge države, a samo ne može investirati u obveznice BiH i entiteta, čime se šalje loša poruka investitorima. Devizne pričuve služe kao pokriće za KM i ako bi neka od tih zemalja odlučila blokirati sredstva koja je dobila od BiH, bio bi srušen monetarni sustav BiH – dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Središnja banka BiH je od kamata zaradila više od 500 milijuna eura, što je za toliko više nego što je potrebno za pokriće KM.

– Izmjenama Zakona o Središnjoj banci BiH moglo bi se emitirati konvertibilnih maraka i za taj novac kupiti domaće obveznice te tako doprinijeti saniranju energetske krize i uložiti u druge gospodarske aktivnosti u BiH. Ako sad nije vrijeme za takvo nešto, kada će biti? – napisao je Dodik na Twitteru.

Centralna.ba