Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Stagniraju cijene nafte u svijetu

[ad_1]

Na londonskom tržištu cijena barela na kraju prošle sedmice iznosila je 80,58 dolara, gotovo isto kao sedmicu prije, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,5 posto – na 75,55 dolara, prenosi Hina.

Na tržištu vlada nesigurnost uoči sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika o proizvodnoj politici, koji će se održati 30. novembra.

Taj je sastanak trebao biti održan u nedjelju, no odgođen je za četiri dana, što je pokrenulo val nagađanja o sporu oko smanjivanja proizvodnje u idućoj godini.

Proizvođači još raspravljaju o opskrbi, rekli su izvori iz OPEC+, sugerirajući da su izvor nesuglasica tri afričke zemlje. Analitičari tvrde da Angola, Kongo i Nigerija traže više proizvodne kvote u 2024. godini nego što je dogovoreno na junskom sastanku grupe.

U petak su tri izvora iz OPEC-a rekla da su blizu kompromisa s afričkim proizvođačima o proizvodnji u 2024.

“Čini se da je najvjerovatniji ishod produljenje važećeg dogovora o smanjivanju proizvodnje”, kaže Tony Sycamore iz IG-a.

To je zapravo i jedini način za održavanje cijena nafte na sadašnjim vrijednosti jer se zbog visokih kamatnih stopa usporava rast zapadnih ekonomija, što će oslabiti potražnju za naftom i pritisnuti cijene.

Smanjenje proizvodnje bit će glavna tema sastanka, s obzirom na pad cijena u proteklim danima zbog zabrinutosti za potražnju u SAD-u i Kini, ali i zbog rekordne američke proizvodnje.

Business Magazine