Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Tvornica cementa Kakanj poslovni lider održivog razvoja u BiH

[ad_1]

Dioničarima se ispred Uprave Tvornice cementa Kakanj obratio Branimir Muidža, generalni direktor HeidelbergCementa za BiH i Hrvatsku, te predstavio rezultate i postignuća kompanije u prethodnoj godini.

“Zahvaljujući nastavku izgradnje velikih infrastrukturnih projekata, te zahvaljujući našim strateškim investicijama u nove cementne terminale i betonare u BiH i Hrvatskoj smještene u najznačajnijim urbanim centrima, a najviše zahvaljujući vrijednom angažmanu naših rukovodilaca i radnika, proteklu smo godinu završili s izvrsnim rezultatima. Ostvarili smo prodaju od 636.000 tona cementa i time ponovo postigli najbolji rezultat u prethodnoj deceniji, a posebno je značajno i povećanje izvoza za 13 posto u odnosu na raniju godinu”, kazao je Muidža.

Također je istakao da je Tvornica cementa Kakanj, kao poslovni lider održivog razvoja u BiH, nastavila sa dugoročnim ulaganjima u zaštitu okoliša i lokalnu zajednicu, te je ponovo dobila okolinsku dozvolu za sva svoja postrojenja za narednih pet godina.

“Sada smo veoma dobro pozicionirani da nastavimo s našim ekološkim projektima, posebno onima na smanjenju CO2, što uključuje i povećanje upotrebe alternativnih goriva, kao i novih visokokvalitetnih, zelenih, ekoloških tipova cementa i betona u kojima leži budućnost građevinarstva”, kazao je Muidža.

Nadzorni odbor je predložio a Skupština dioničara Tvornice cementa Kakanj usvojila odluku da se ostvarena dobit iz prethodne godine u iznosu od 21,7 miliona KM usmjeri u neraspoređenu dobit društva. Skupština dioničara je izglasala povjerenje članovima nadzornog odbora u sastavu Janos Szarkandi, Thomas Spannagl i Ernest Jelito. Za vanjskog revizora izabrana je kompanija PricewaterhouseCoopers Tax and Advisory d.o.o. Sarajevo.

Skupština je također usvojila i Godišnji izvještaj koji uključuje finansijski izvještaj, konsolidovani finansijski izvještaj, Izvještaj nezavisnog revizora, Nadzornog odbora i Odbora za reviziju.

Tvornica cementa Kakanj, vodeći bosanskohercegovački proizvođač visokokvalitetnih tipova cementa, privatizovana je 2000. godine. Većinski dioničar Tvornice cementa Kakanj je HeidelbergCement grupacija. U protekle dvadeset dvije godina u Tvornicu cementa Kakanj i povezane djelatnosti uloženo je više od 250 miliona KM. Tvornica cementa Kakanj vlasnik je kompanije TBG BH d.o.o za proizvodnju i distribuciju betona, koja ima šest betonara u Sarajevu, Zenici, Lukavcu, Banjaluci i Mostaru, te kompaniju TBG Beton d.o.o. Zagreb sa sedam betonara u Republici Hrvatskoj.

Ovlašteni uvoznik kakanjskog cementa za Hrvatsku je kompanija Dunav-Drava cement d.o.o. Zagreb.

HeidelbergCement je jedan od najvećih svjetskih integriranih proizvođača građevinskih materijala i rješenja, s vodećim tržišnim pozicijama u agregatima, cementu i gotovim betonima. Više od 51.000 zaposlenih na skoro 3.000 lokacija u preko 50 zemalja pruža dugoročne finansijske rezultate kroz operativnu izvrsnost i otvorenost za promjene. U središtu djelovanja leži odgovornost za okoliš. Kao preteča na putu ka neutralnosti ugljika, HeidelbergCement izrađuje materijalna rješenja za budućnost.

Business Magazine