Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Tvrtka iz Viteza isporučila prvu bh. jahtu u Costa Ricu – Centralna.ba

U organizaciji Geodetskog Društva Herceg-Bosne (GDHB), u neumskom hotelu Grand će se od 27. do 29. 09. 2023. održati 5. Kongres o katastru u BIH s međunarodnim sudjelovanjem, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice FBiH Lidije Bradare.

Prvi kongres održan je 2007. godine također u Neumu i od tada se organizira svake četiri godine kako bi se na adekvatan način prezentirale novosti i rezultati postignuti na području katastra i općenito zemljišne administracije u BiH, zemalja u okruženju i Europe. Pripreme za 5. kongres su u završnoj fazi. Tim povodom razgovarali smo s predsjednikom GDHB Ivanom Leskom koji je istaknuo izvrsnu suradnju pri organizaciji kongresa sa Federalnom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove i ostalim institucijama nadležnim za zemljišnu administraciju u zemlji i zemljama u okruženju, kao i s krovnim svjetskim i europskim organizacijama iz područja geodezije i zemljišne administracije (FIG, CLGE, EUROGEOGRAPHICS).

Na dosadašnja četiri kongresa sudjelovalo je preko 1200 stručnjaka koji djeluju na području katastra i zemljišne administracije iz zemlje i inozemstva, kako teku pripreme za ovogodišnji 5. Kongres?

Pripreme teku po planu. Trenutno smo u završnoj fazi prikupljanja finalnih verzija članaka (ukupno 23) koji će biti prezentirani na kongresu. Radimo na pripremi Zbornika radova i ostalih materijala te prikupljamo prijave sudionika što se odvija uspješno. Imamo preko 100 prijavljenih sudionika i već sada možemo kazati da će ovo biti značajan događaj koji će okupiti brojne stručnjake iz sektora zemljišne administracije što će uvelike doprinijeti razvitku tog sektora u našoj zemlji.

Svaki kongres ima definirano uže tematsko područje koje se prezentira sudionicima. Koje tematsko područje je glavna odrednica ovog kongresa?

Kongres je organiziran pod motom „Zemljišna administracija podloga za ekonomski razvitak“. Kada se pogleda opseg podataka i informacija kojima raspolažu baze podataka koje se vode i održavaju u sustavu zemljišne administracije jasno je da je ova formulacija apsolutno opravdana i točna. U proteklih desetak godina svjedoci smo velikog iskoraka u sektoru zemljišne administracije. Katastar nekretnina u potpunosti je digitaliziran. Postignuti su značajni rezultati na usklađivanju podataka katastra i zemljišnih knjiga (preko 300 katastarskih općina je usuglašeno). Nastavljeni su poslovi uspostave katastra nekretnina započeti prije rata. Uspješno se realiziraju projekti na području infrastrukture prostornih podataka, te projekti uspostave i održavanja adresnog registra kao i registra cijena nekretnina, digitalnog arhiva i katastra komunalnih uređaja. Svi ovi podatci su osnova za uspješno planiranje, kvalitetno i brzo donošenje odluka, stoga zemljišna administracija postaje sastavni dio svakodnevnog djelovanja gospodarskih subjekata, tijela vlasti na svim razinama i pojedinaca. Moto ovogodišnjeg kongresa je odabran kako bismo dodatno promovirali sektor zemljišne administracije i ukazali na njegov značaj za funkcioniranje društva u cjelini.

Prije 70 godina započela je nova izmjera teritorija BiH. Hoće li ova značajna obljetnica biti obilježena u Neumu?

Godina 1953. ostat će zabilježena u geodetskoj povijesti BiH, kao godina početka sustavne nove izmjere njenog teritorija. Temeljem te izmjere uspostavljan je u prvo vrijeme novi katastar zemljišta, a od 1984. katastar nekretnina. Dakle ove godine obilježavamo 70 godina od početka nove izmjere. Proces traje i danas kroz izlaganje na javni uvid podataka izmjera koje su započete prije rata. Radi se o značajnom jubileju za geodeziju i katastar u Bosni i Hercegovini, te će on biti obilježen prigodnim predavanjem profesora Nedima Tune s Geodetskog odsjeka Građevinskog fakulteta u Sarajevu u uvodnoj sesiji kongresa.

Kakav sadržaj očekuje sudionike ovogodišnjeg kongresa?

Kongres je podijeljen u 6 sesija. U uvodnoj sesiji će biti održana tri pozvana predavanja: pored već spomenutog predavanja profesora Nedima Tune o 70 godina od početka nove izmjere u BIH, sudionici će moći poslušati i predavanje ravnatelja Geodetske uprave Republike Slovenije Tomaža Peteka o ulozi Slovenske zemljišne administracije u programu Zeleni dogovor (Green Deal), te gospodina Mahe Tase koji dolazi iz nekretninskog biznisa na temu uloge Registra cijena nekretnina na tržištu nekretnina. U drugoj sesiji bit će predstavljena postignuća, rezultati i planovi za budućnost Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, institucije koja prednjači u digitalizaciji u BiH, a također iz godine u godinu nudi nove podatke i servise, koji imaju značajnu ulogu u ekonomskom razvitku F BiH. Kroz preostale četiri sesije bit će prezentirana 23 pristigla rada koji pokrivaju značajan broj tema iz spektra zemljišne administracije. U stručnom smislu tu je i izložba geodetske opreme i softvera. Naravno da je Kongres prigoda za druženje, susrete i razmjenu mišljenja, a neće izostati ni tradicionalna svečana večera s plesom.

Kakva su vaša očekivanja od Kongresa i šta možete poručiti potencijalnim sudionicima?

U prvom redu iz pozicije organizatora kongresa očekujem dobar odaziv, prema sadašnjim pokazateljima preko 300 sudionika, te da kongres protekne po planiranom rasporedu na najvećoj tehničkoj razini kao i četiri prethodna. Iz pozicije geodetskog stručnjaka očekujem da će kolegice i kolege koji dođu u Neum prikupiti značajne informacije za svoj budući rad i iskoristiti priliku za razmjenu iskustava iz struke i svakodnevnog života, sve s ciljem unaprjeđenja kvalitete života naših građana i postizanja uvjeta za lakše i jednostavnije poslovanje gospodarskih subjekata. Stoga želim poručiti svima onima koji rade i djeluju u sektoru zemljišne administracije da se odazovu pozivu Društva i sudjeluju na kongresu jer smo pripremili program bogat stručnim i društvenim sadržajima.