Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

U 2022. godini rast bh. izvoza 26 posto

[ad_1]

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici medija, diplomatskog kora, bh. institucija i kompanija, a o trendovima u vanjskotrgovinskoj razmjeni govorili su predsjednik Komore Zdravko Marinković i dopredsjednici dr.sc. Vjekoslav Vuković i Ahmet Egrlić. Istaknuto je da je obim razmjene u 2022. iznosio oko 47,5 mlrd. KM, što je više za 10,9 mlrd. KM, odnosno 30 posto u odnosu na 2021. godinu.

„Negativna globalna ekonomska kretanja obilježila su  2022. godinu, posebno u domenu energetike, nestašice pojedinih repromaterijala i njihovo poskupljenje, što je dovelo do inflacije. Ipak, možemo konstatovati da je naša privreda izdržala pod negativnim uticajima, da nije zabilježen pad izvoza u količinskom smislu, već, naprotiv, zabilježeno je blago povećanje izvoza,“ rekao je predsjednik VTK/STK BiH Zdravko Marinković.

Vrijednost izvoza u 2022.  je 18,4 mlrd. KM, što je više za 3,8 mlrd. KM ili 26 posto u odnosu na 2021. godinu, a uvezena je roba u ukupnoj vrijednosti od 29,1 mrld. KM, što je povećanje od 7,2 mlrd. KM ili 33 posto. Vanjskotrgovinski deficit iznosio je 10,7 mlrd. KM.

U uslovima inflacije, uvozne cijene su rasle bržom stopom od izvoznih cijena, što je za posljedicu imalo pad pokrivenosti uvoza izvozom za oko tri posto u odnosu na 2021. te pokrivenost uvoza izvozom iznosi 63 posto.

Najznačajniji bh. vanjskotrgovinski partner je Hrvatska. Ukupni obim razmjene s Hrvatskom iznosi osam mlrd. KM, a nakon Hrvatske su Srbija (13,75 posto), Njemačka (11,29 posto), Italija (8,88 posto) i Slovenija (7,9 posto). Po pokrivenost uvoza izvozom, prednjače Austrija (123 posto) i Njemačka (101 posto). Vodeći izvozni bh. proizvodi bili su električna energija (1,1 mlrd. KM), aluminij ( 878,5 mil. KM) i željezne ili čelične konstrukcije ( 630,8 mil. KM), dok smo najviše uvozili naftna ulja (tri mlrd. KM), aluminij (1,1 mlrd. KM) i kameni ugalj (919 mil. KM).

Metalski sektor, uz baznu proizvodnju metala, i dalje je najuspješniji industrijski i izvozni sektor u BiH.  U 2022. godini u ovom sektoru ostvaren je izvoz u rekordnoj vrijednosti od skoro 7,5 mlrd. KM, što je više za 1,5 mlrd. KM,  odnosno 25 posto u odnosu na 2021. godinu. Najveći porast je zabilježen u kategoriji proizvoda od aluminija u kojoj je ostvaren rast od 638 mil. KM. Rast izvoza od 10,7 posto zabilježen je i u drvnom sektoru, uprkos brojnim izazovima s kojima su se suočavale kompanije.

Izvozno orijentirane kompanije, kako su istakli predstavnici VTK/STK BiH, predstavljaju motor razvoja domaće ekonomije i neophodna je značajnija podrška jačanju njihove konkurentnosti.

Nakon prezentacije održan je panel „Šanse i izazovi izvoza“ na kojem je razgovarano o izazovima s kojima se suočavaju izvozno orijentirane kompanije. Na panelu su učestvovali predstavnici kompanija AS Holding Sarajevo, Ećo Company Sarajevo, Şişecam Soda Lukavac, SIK Mostar, Limun šped d.o.o. Doboj i Lanaco a.d. Banja Luka.

Business Magazine