Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

U BiH početkom septembra čak 102.799 blokiranih računa firmi By

[ad_1]

Prema najnovijem izvještaju Centralne banke BiH, krajem augusta odnosno početkom septembra 2023. godine u Bosni i Hercegovini je bilo 102.799 blokiranih računa poslovnih subjekata što je neznatno više u odnosu na prethodni mjesec kada je bilo blokirano 102.796 računa.
U novom izvještaju o blokiranim računima u Jedinstvenom registru računa CBBiH, koji sadrži 4.135 stranica, navedeno je i da su krajem augusta ove godine čak 56.166 poslovna subjekta imala najmanje jedan blokirani račun, što je mjesečni rast za 24 firme koje imaju blokiran bar jedan račun.
Inače, u novom, ažuriranom izvještaju blokiranih računa navedenih u Jedinstvenom registru računa Centralne banke BiH pobrojana su pravna lica iz svih sfera društvenog života, od privrednih preduzeća, prodavnica, frizerskih salona, benzinskih pumpi, apoteka, ordinacija, kafića i restorana, do raznih agencija, zadruga, firmi. Na ovom popisu se nalaze i rudnici, mjesne zajednice, opštine, sportski savezi…
Podsjetimo, u prvom izvještaju Centralne banke BiH, objavljenim početkom novembra 2012. godine, broj blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH iznosio je 58.038, dok su 35.694 firme imale bar jedan blokiran bankarski račun.

Business Magazine